Alegerile parțiale desfășurate ieri în colegiul 3 Hunedoara au fost câștigate de Mariana Câmpeanu, candidatul PNL, cu un procent de 34,85%. Fostul ministru al muncii l-a depășit pe candidatul PDL cu aproximativ 5%, pe treapta a treia clasându-se candidatul PSD cu un procent de aproximativ 20% din voturile total exprimate.

Votul de ieri n-a adus nici o surpriză. Chiar neavând foarte multe informații despre ce se întâmplă în acea zonă, când partidul trimite un candidat de la centru în contextul în care la nivel local ar fi găsit cu siguranță candidați buni, victoria poate fi ușor de intuit. Sau ca să înțelegem și mai bine contextul, putem spune că o înfrângere ar fi fost un dezastru pentru PNL.

Astăzi, mai cu jumătate de gură, liberalii și-au urmat strategia recentă și au criticat și partenerul de opoziție, de data aceasta pentru că PSD-ul și-a desemnat candidat în colegiul din Hunedoara și n-au urmat înțelegerea tacită aplicată în București. Pe lângă aceasta, au încercat să transforme victoria de la Hațeg într-o victorie cu o însemnătate mult mai mare. Declarații de genul „PNL a dat dovadă că nu e un partid secundar și poate câștiga orice cursă electorală” au putut fi auzite până și din gura președintelui de partid. Eu nu știu neapărat dacă i-aș da o astfel de conotație, dar victoria mai are clar cel puțin o cheie de interpretare.

PNL și-a câștigat un nou (vechi) purtător de mesaj. Politician fiind, „specialist” într-un anumit domeniu nu ești neapărat atunci când te pricepi ci atunci când te consideră electoratul astfel. Însă cu toate acestea un „specialist” fără funcție ajunge greu la tv și nici nu valorifică la maxim (în opoziție fiind) căile de atac la adresa puterii. De aceea PNL nu-și permitea ca Mariana Câmpeanu să rămână pe dinafară. În contextul în care actualul guvern taie de la pensionari, de la mame, de la bugetari ș.a.m.d., un fost ministru al muncii, care de bine de rău a terminat mandatul cu o imagine bună, e mană cerească pentru un partid de opoziție.

În concluzie, prin victoria Marianei Câmpeanu, PNL a câștigat mai mult decât cu orice alt candidat liberal câștigător. Și cu toate că la nivel local liberalii cu siguranța au avut și vor mai avea de pierdut (la nivel intern), pe plan mediatic vor avea de câștigat.

Tagged on:                                     

5 thoughts on “PNL a câștigat mai mult decât un mandat

 • decembrie 6, 2010 at 9:57 pm
  Permalink

  Cred că PNL câştigat şi un vot în Camera Deputaţilor. E nevoie.

  Reply
 • decembrie 6, 2010 at 10:01 pm
  Permalink

  Crezi ca pana in 2012 se va mai schimba ceva legat de componenta coalitiei de guvernare? Eu nu cred…

  Reply
 • decembrie 7, 2010 at 10:06 am
  Permalink

  Cum spunea Traian Băsescu: „Vă rog frumos să gândiţi măsuri până în 2012, nu luaţi în calcul faptul că din aprilie nu veţi mai fi la guvernare”.

  Da, e clar că nu se va schimba (prea mult) coaliţia de guvernare până în 2012. Cam în aceeaşi cheie de interpretare văd şi eu lucrurile, la care aş adăuga „oamenii” – mai exact relaţia alegător-ales; şi mai exact 🙂 votul în circumscripţie uninominală.

  Reply
 • decembrie 23, 2010 at 12:38 pm
  Permalink

  Chiar şi înainte să câştige mandatul de parlamentar, Mariana Câmpeanu era o prezenţă constantă la emisiunile A3 (în special) şi Realitatea. Nu ştiu dacă, din punctul ăsta de vedere, mandatul pe care MC l-a câştigat schimbă ceva. În altă ordine de idei, cum îţi explici următorul aspect: moderatorii talk-show-urilor de la A3 nu mai prezintă invitaţii (cei ai opoziţiei, evident) după funcţia politică. Astfel, Mariana Câmpeanu este prezentată ca „fost ministru al Muncii” şi atât, Andrei Marga e „rector al Universitatii Babes-Bolyai” sau „profesor universitar”, etc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.