Două lucruri vreau să trec în revistă legat de cele două sondaje citate și în articolul precedent.

1. În ambele sondaje PD-L se afla la 18%. Punct.

2. Sondajele nu pot adresa decât o întrebare de genul „Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare cu ce partid ați vota?”. Asta se bate puțin în cap cu faptul că alegerile parlamentare din 2012 vor fi tot pe sistem uninominal (cel puțin așa se știe deocamdată).

Aș fi curios să știu cine scoate UNPR-ul din calcule și de ce. Vă întrebați de ce parlamentarii UNPR nu se grăbesc să treacă în barca Opoziției dacă viitorul se arată atât de negru? Păi poate pentru că UNPR-ul poate intra în Parlament. Deși CCSB dă UNPR cu 0%, iar CSCI nici nu-l trece în sondaj, înclin să cred că majoritatea actualilor parlamentari ai UNPR vor reuși să-și câștige colegiile. Și chiar dacă unii n-o vor face, se vor găsi alte colegii de câștigat la Cuca Măcăii. Nu-mi fac probleme nici în privința pragului electoral și chiar cred în momentul de față că dintr-un partid creditat cu 0% în ianuarie 2011, UNPR poate deveni în 2012 partid parlamentar.

Singura chestiune care poate da peste cap aceste calcule ale unpr-iștilor e reprezentată de candidați comuni ai PSD-ACD la alegerile parlamentare.

P.S. Observ cum mișcările de pe scena politică românească fac ca discuțiile să se rezume la PDL, PSD, PNL și cu pondere mai mică UDMR și PC. Eu unul cred că alegerile parlamentare din 2012 vor fi jucate de partide mai mici (UDMR, PC, UNPR, PPR și de ce nu și altul/altele) și nu de procentele pe care le va strânge ACD sau posibila alianță PSD-ACD.

Tagged on:                                                             

8 thoughts on “Două scurte din sondaje

 • ianuarie 12, 2011 at 3:27 pm
  Permalink

  Chiar daca isi castiga colegiile, UNPR trebuie sa treaca de 5% la nivel de tara pentru a intra in Parlament si pentru ca cei alesi sa fie validati ca parlamentari.

  Reply
 • ianuarie 12, 2011 at 3:39 pm
  Permalink

  Stiu. M-am si referit la asta. Eu chiar cred ca pot trece pragul electoral.

  Reply
 • ianuarie 12, 2011 at 4:31 pm
  Permalink

  Au nevoie de peste 350000 de voturi pentru asta. un colegiu se poate castiga cam cu 8-10000 de voturi, poate si mai putin, intrebarea e daca or sa ia voturi in colegiile in care nu au parlamentari acum ?

  Reply
 • ianuarie 13, 2011 at 2:40 am
  Permalink

  1. Intrebarea este clara:

  „Q04. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri generale pentru Parlamentul României și ar candida următoarele partide, Dvs. cu reprezentanții cărui partid aţi vota? ”

  Deci include si posibilitatea de vot uninominal. „Reprezentantii”, da?

  2. UNPR o sa faca rahatu batz. Cacat barat. Asta asa, ca sa nu creem confuzii ontologice.

  🙁

  Reply
 • ianuarie 13, 2011 at 2:58 am
  Permalink

  Nici prin gand nu-mi trece sa supar zeii sociologi 😀 in primul rand pentru ca nu ma pricep. Am incercat sa leg cateva nedumeriri actuale de un scenariu posibil. E un scenariu caruia ii dau sanse de reusita cu toate nu sunt cifrele de partea lui.

  Reply
 • ianuarie 13, 2011 at 11:03 am
  Permalink

  Neah. Nu e suparare. Sociologii nu se supara. Ei doar fac precizari, superioare si reci, precum vodca de la congelator.

  🙂

  Joke aside: intotdeauna, de cind s-a inventat votul asta uninominal, intrebarea a fost formulata de asa fel incit sa aproximeze cel mai bine situatia de vot. Nu „cu ce partid”, ci „cu reprezentantii carui partid” sau „candidatii carui partid”.

  Da, am citit comentariile despre sansele de reusita ale lui DD. Nici eu nu cred ca va face mare lucru, insa deocamdata asa arata peisajul politic, astea sint partidele care se ofera la consum in gura creierului votantului potential, deci le punem pe lista si vedem ce pot. Ce promit in materie de procente. Cum a fost si cazul ApR-ului, pe vremuri, sau mai recent al PNG-ului. Intre alegeri mare si rotund si fioros, la momentul adevarului de fapt o javra janghinoasa.

  😉

  Reply
 • ianuarie 13, 2011 at 10:42 pm
  Permalink

  Şi mie îmi place vodca, dar mă gândesc la următorul sondaj imaginar.
  Întrebarea 1: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri generale pentru Parlamentul României și ar candida următoarele partide: PD-L, PSD, PNL. Dvs. cu reprezentanții cărui partid aţi vota?
  Întrebarea 2: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri generale pentru Parlamentul României și ar candida Silviu Prigoană (PD-L), Daniel Chiţoiu (PNL) şi Damian Ioan (PSD). Dvs. cu cine aţi vota?
  Eu aş zice că obţinem răspunsuri destul de diferite. N-am cifre, doar văd că întrebarea 2 e cu totul alta decât întrebarea 1. Poate că, statistic, se compensează cumva toate astea la nivel naţional şi dau pe unde zic sondajele. Asta nu înseamnă că surprize nu sunt posibile, mai ales că UNPR, rămâne, prin scorul în sondaje şi oamenii care îl compun, un partid atipic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.