Pe la sfârșitul lunii octombrie, după încă o moțiune de cenzură care nu trecuse, ridicam într-un articol semne de întrebare legate de obiectivele și potențialul Partidului Conservator. Zărisem dorința de migrare către PNL, admiteam faptul că singurul lucru pe care PC îl poate aduce într-o astfel de alianță este trustul de presă, dar nu înțelegeam la acel moment și valoare acestui trust într-o astfel de negociere.

Ieri, după cum probabil ați aflat, PNL și PC au anunțat dorința de a înregistra la tribunal o alianță între cele două partide, alianță care cel mai probabil va primi numele de Alianța de Centru-Dreapta.

Nu intru să discut despre câștigurile liberalilor în urma acestei alianțe pentru că, după părerea mea, la un moment dat acestea pot fi cu dus și întors. Clar e că pnl-iștii au ales soluția previzibilă și totodată pragmatică. Dar dacă e cineva care a câștigat ceva sigur după această alianță aceștia sunt conservatorii. Trebuie să admitem că și de această dată Voiculescu a lucrat magistral. Cu doar 4 parlamentari în această legislatură, fără a avea prea multe cuvinte de spus pe scena politică actuală și cu un potențial scor sub pragul electoral, PC reușește să-și delimiteze un teritoriu clar pe harta politică a României pentru următorii câțiva ani buni. Cred că PC va avea după alegerile din 2012 (conform negocierilor) un număr suficient de parlamentari în perspectiva ipotetică de formare a unui grup independent în Parlament.

Nu bănuiesc partidele politice românești de prea mult echilibru în următorii ani. Românii au memoria uitării (vorba lu’ tata): prind greu și uită repede. Majoritățile anilor care vin (poate cu scurte excepții) se vor forma tot la limită, așa cum au fost și cazurile Alianța D.A., PNL sau PDL. De aceea, PC pare să se fi transformat în cel mai liniștit partid de pe scena politică românească pentru următorii câțiva ani.

Tagged on:                                     

2 thoughts on “PC și câștigurile alianței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.