UPDATE: Ponta a anunțat astăzi, 22 martie, că îi cere demisie din PE și din PSD lui Adrian Severin. După părerea mea anunțul cam târziu.

UPDATE: Și europarlamentarul sloven, Zoran Thaler, și-a dat demisia din Parlamentul European în urma scandalului iscat.

În caz că n-ați aflat, niște jurnaliști de la The Sunday Times au pretins a fi lobbyişti și au contactat 60 de europarlamentari în vederea obținerii adoptării unor amendamente contra unor sume de bani. S-au arătat dispuși 3 dintre europarlamentari: un sloven, un austriac și Adrian Severin, europarlamentar român din partea PSD.

Ernest Strasser, liderul europarlamentarilor austrieci în cadrul PE, a anunţat că demisionează și că se retrage complet din viaţa politică după ancheta celor de la The Sunday Times. Dacă nu mă înșel, un lider al OVP (partidul din care Strasser provenea) i-a cerut în prealabil demisia.

Discuția care se poate naște la noi este: cine ar putea profita de pe urma acestui scandal? Îi va cere Ponta demisia lui Severin?

Dacă e să ținem cont că nu cu mult timp în urmă s-a spus că Severin a fost și el prezent la întâlnirea organizată de Mircea Geoană, întâlnire la care s-ar fi discutat despre înființarea unui nou partid, cererea demisiei pare a avea șanse, dar totodată ar putea da naștere la un conflict mai amplu în interiorul PSD. Adrian Severin nu pare a fi vreun nume cu multă influență în partid, dar apartenența la un presupus grup Geoană i-ar da fostului președinte al partidului subiect de polemică și de conflict cu actuala conducere (și știm deja că Geonă caută astfel de oportunități).

Cu toate acestea, printr-un astfel de gest, Victor Ponta ar putea deconta (din punct de vedere comunicațional) o eventuală demisie a europarlamentarului român.  În caz contrar, Ponta tot ar ieși bine ținând cont că ar clama un gest de normalitate inexistent pe scena politică românească. Unde mai pui că s-ar plia exact pe tema corupției adusă pe agenda publică de scandalul vămilor (Monica Macovei i-a cerut deja demisia lui Adrian Severin).

În concluzie, vă întreb: ce ar avea de câștigat/de pierdut Victor Ponta dacă i-ar cere demisia lui Severin?

Tagged on:                                                 

2 thoughts on “Ce ar avea Ponta de câștigat/de pierdut dacă i-ar cere demisia din partid lui Severin?

 • martie 21, 2011 at 11:37 am
  Permalink

  Ponta n-ar câştiga niciodată nimic din nimic: este efectiv incapabil să capitalizeze ceva (vreodată) la imagine.

  Reply
 • martie 21, 2011 at 1:10 pm
  Permalink

  Depinde mult, daca Severin va primi sustinere de la Gruparea Iliescu-Nastase, de la colegii europarlamentari romani si de la conducerea socialistilor-europeni !
  Victor Ponta nu poate lua, de capul lui, o hotarare ; evident ca nu-l avantajeaza contextul si mediatizarea cazului Severin. Insa, cu cat trece timpul si PSD nu adopta o pozitie ferma, cel care pierde este chiar V.Ponta. Cel mai probabil, Severin care a iesit pe tv aseara, va merge pe ideea ca jurnalistii respectivi sunt „de scandal” si e un atac din partea popularilor-europeni.
  Precedentul politichiei mioritice, cu gunoiul ascuns sub presh, este cel mai previzibil final al acestui scandal… Ete d’aia, n-are coada urs…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.