Băsescu a ieșit aseară pe TVR1, din nou, pentru a-și transmite mesajele în cel mai ușor mod cu putință. Off topic, cred că-i place la nebunie la TVR1 cu Ramona Avramescu. E ca un tenisman căruia i se ridică mingile la fileu iar el le trimite cu forță în terenul advers.

N-am să obordez decât una din numeroasele teme aduse în discuție de către președinte aseară: recuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale. Trecem peste faptul că renunțarea la un singur an de mandat n-ar fi de ajuns pentru cuplarea celor două. Cred că ori Avramescu a uitat întrebarea (pentru că scena a fost ceva de genul: „- Ați renunța la un an de mandat pentru acest lucru? – De ce nu?!”), ori în spatele temei se ascunde superficialitatea. În fine, nu despre asta vreau să vorbesc.

Nu pot vorbi despre cât de serios e demersul președintelui. Cert e că decizia ar putea avea în spate o anumită voință populară (cine n-ar vrea să fie mai puțini ani electorali?!). Însă de aseară și până azi n-am auzit pe nimeni discutând despre cea mai importantă consecință a unei asemenea decizii pentru comunicarea politică: reîntoarcerea la „locomotiva de partid”.

E drept că decuplarea alegerilor parlamentare de cele prezidențiale n-a dus neapărat la dispariția locomotivei de partid, ci mai degrabă la o întindere a perioadei de campanie electorală pe tot anul care a despărțit parlamentarele de prezidențiale. Cu toate acestea, diferențele apărute în comunicarea electorală în perioada 2008-2009 au fost vizibile.

Nu pot încă să-mi dau seama ce poate sta în spatele unei asemenea teme când vine vorba de Băsescu și implicit de PDL. Oricum ai analiza situația actuală, PDL e singurul partid fără lider. Mai rău pentru ei e că nici congresul mult așteptat nu pare să poată scoate din joben vreun lider peste noapte. De bine de rău, PSD și PNL îi au pe Ponta și Antonescu, ba chiar în situații excepționale sau în contexte diferite pe Tăriceanu și Geonă (oameni cu cotă de încredere mult peste orice om din PDL). Unde mai pui că un lider care să poată candida la prezidențiale și să tragă partidul după el nu crește peste noapte, iar de oamenii anunați a se duela pentru președinția partidului (Boc și Blaga) nu se poate pune problema.

Deci unde e șpilul? Că nu mă prind. Luminați-mă.

Tagged on:                                                 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.