Lupta pentru putere din PDL a început demult, dar zilele trecute s-a intensificat. Au început știrile care împart sferele de influență și oamenii din spatele candidaților, dar o ieșire a lui Băse la tv și niște plimbări pe la DNA au arătat că lucrurile nu sunt bătute în cuie.

Momentan lumea vorbește despre doi candidați: Emil Boc și Vasile Blaga. N-aș fi atât de sigur. Amintesc doar trei lucruri care să mă facă să nu cred asta: o declarație făcută de Sulfina Barbu care spunea că un al treile candidat n-ar fi exclus, o întrebare din ultimul sondaj CSCI la comanda Realitatea TV (la întrebarea „Cine credeți că va fi următorul președinte al PDL, dintre următorii” apărea și o a treia opțiune: Sever Voinescu) și declarația lui Preda de duminică, declarație în care acesta admitea faptul că Preda-Macovei-Voinescu pregătesc o moțiune și o candidatură. Voinescu poate fi o opțiune de candidat. Ar fi păcat (dpdv comunicațional cel puțin) ca după atâta muncă, „reformiștii”/”intelectualii” să nu încerce să se delimiteze puțin. Ok, candidatul propus n-ar avea nici o șansă, iar grupul va susține până la urmă un alt candidat (probabil Boc), dar ce ar trebui transmis s-ar transmite.

În altă ordine de idei, presa îi dă în ultimele zile șanse mult mai mari de câștig lui Boc. Chiar și Blaga a devenit mai temperat. Dacă la alegerile interne de la Constanța spunea că cine va mai mișca în front va plăti (aluzie la cei care critică mereu: Preda, Macovei), zilele trecute dădea de înțeles că relația Blaga-Băsescu nu se va încheia după congres indiferent de rezultat. Dacă e sau nu așa, vom vedea. Dar folosesc scenariul în care Boc ar câștiga pentru exprimarea unor idei.

Cred că momentan alegerea lui Boc este cea mai bună soluție pentru PDL (vorbesc de o soluție care e și posibilă). Democrat-liberalii au picat testul găsirii unui nou lider, cu toate că eforturi s-au făcut. Boc pare a fi singurul care îl poate bate pe Blaga. Are susținerea unor oameni foarte importanți și are fondurile pe mână. Cred că e cea mai bună soluție, pentru că în cazul în care Blaga va câștiga șansele ca partidul să se rupă ar crește vertiginos. Iar pentru luptele din 2012 e nevoie și de ultimul activist de la Aleșd (am aflat de curând de existența acestei localități și îmi place cum sună 🙂 ). Nu-i văd pe Preda sau Macovei sub papucul lui Berceanu, girând niște oameni pe care i-au criticat neîncetat. Mergând mai departe cu raționamentul, Blaga nu e un politician conflictual. Îl vedeți pe fostul ministru de interne capabil de o construcție politică nouă? Îl vedeți strângând nemulțumiții într-o întâlnire la Ramada? Eu nu. Blaga își poate continua liniștit treaba în PDL și dacă Boc iese din nou președinte. Și toți, de la Băse la Udrea, știu că PDL are nevoie de Blaga. Nu va avea prim-planul, dar va fi în continuare cel mai bun în linia a doua, în linia obscură. E adevărat, se poate ca de Berceanu să nu prea mai auzim, dar în orice înfrângere sau negociere politică trebuie să și pierzi ceva.

Important pentru fiecare membru al PDL e să conștientizeze că lupta lor va fi în 2012. Și va fi o lupta al dracului de grea.

Tagged on:                                 

3 thoughts on “Despre lupta internă din PDL. Că e la modă

  • martie 22, 2011 at 12:39 am
    Permalink

    Bre, scurt, pe a treia candidatura, statutul PDL-ului zice ca intai tre sa strangi 35 de semnaturi din partid (lejer) dar dupa aia trebuie sa treaca de Comisia de Organizare a Conventiei Nationale. Daca astia nu o accepta, semnatatii fac apel la Consiliul National de Coordonare. Aici treaba se impute, tinand cont de faptul ca ultima oara au fost matrasiti de catre sustinatori ai ambelor tabere :). Mai mult decat atat, cred ca o a treia motiune va fi sugrumata din fasa, tinand cont ca, daca ajunge in turul al doilea, e posibil sa se vanda oricarei tabere.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.