Încep prin exprimarea unei idei care are doar o legătură conceptuală cu subiectul abordat. Cred că e benific ca analiza politică să aibă mereu și o latură care să dezvolte posibile scenarii viitoare. Folosirea informațiilor actuale în scopul identificării unor evenimente ulterioare (cu șanse mai mari sau mai mici de a se produce) cred că face bine atât pentru cel care analizează cât și pentru scena politică.

Contextul politic actual pare a ne aduce în 2012 în fața unor schimbări în comunicarea electorală. Sondajele actuale împart partidele în două categorii distincte, opuse, fără să avem de a face cu partide de mijloc: partide care stau bine în sondaje și partide care stau prost (scot din discuție partide ca UDMR, PRM sau Partidul Poporului care fie se adresează unui electorat specific, fie se bazează pe notorietatea/încrederea unei anumite persoane). Astfel, PSD, PNL și PC, sub umbrela USL, sunt cotate în jurul cifrei de 60% și sunt partide care au o cotă de încredere bună, pe când PDL (situat în jurul procentului de 15%) și UNPR (situat sub pragul electoral) sunt partide cu cotă de încredere foarte mică față de așteptări.

Ce poate însemna acest lucru în contextul alegerilor parlamentare din toamna lui 2012? Faptul că strategiile celor două tabere par să se îndrepte spre o confruntare orientare către partid/orientare către candidat. USL va încerca să capitalizeze cota de încredere existentă, pe când PDL sau UNPR vor încerca să scape de povara „proastei guvernări” punând accent pe candidații proprii. Spun asta în contextul în care nu cred că într-un an și jumătate partidele de guvernământ pot avea parte de o creștere accentuată. E drept că pot drege busuiocul, dar nu într-o asemenea măsură încât alegerile parlamentare să le prindă în postura de partide în care o bună parte din populație are încredere.

Rămâne de văzut însă cum vor fi influențate aceste lucruri de faptul că majoritatea românilor consideră că votul uninominal nu a adus nici o schimbare și că nu se simt mai bine reprezentați din momentul în care colegiul din care provin a trimis un anume deputat și un anume senator în Parlament.

Tagged on:                                                 

4 thoughts on “Posibile strategii pentru 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.