Ideea acestui articol s-a născut dintr-o discuție petrecută la școală, discuție din care au reieșit mai multe posibile ipoteze legate de candidatura lui Toader Paleologu la președinția PDL. Pentru că nu a fost trasă o concluzie, iar parerile au fost împărțite, am crezut de cuviință ca subiectul merită o dezbatere. Ce-i drept, e posibil ca o concluzie să înglobeze toate părerile enunțate anterior.

Toader Paleologu (sau Theodor, așa cum e trecut pe cdep.ro) este deputat din 2008, el câștigând colegiul 9 din Capitală cu 40.82%. A fost ministru al culturii in perioada 2008-2009, fiind predecesorul actualului ministru, Kelemen Hunor. Democrat-liberalul n-a avut un mandat prea reușit la minister, iar odată cu schimbarea din funcție prezența pe scena publică a fost sporadică. Cu toate acestea, în ultimul timp Paleologu a părut că-și leagă numele de București și de bătălia electorală din Capitală. Deputatul a declarat cu doar câteva zile în urmă că dacă partidul l-ar dori, el ar candida la Primăria Bucureștiului „cu energia unui kamikaze”. Cu toate acestea, în același interviu, el a admis faptul că Sorin Oprescu stă foarte bine în sondaje și chiar alte personalități din PDL îl depășesc la acest capitol. Totodată, el și-a legat numele și de Legea Capitalei, fiind unul din susținătorii amintiți pe site-ul legeacapitalei.info alături de Liviu Negoiță și Teodor Baconshi.

Contextul fiind trasat, nu ne rămâne decât să ne dăm cu părerea în ceea ce privește scopul candidaturii lui Toader Paleologu la președinția PDL. Cui i s-a adresat, ce și-a propus, de ce a ales o retorică ludică , sunt întrebări care ar merita un răspuns.

Eu cred că prezența lui Paleologu printre candidații la președinția partidului nu a fost exclusiv o inițiativă proprie. Nu cred că resursele consumate pentru campania internă au fost doar pentru vizibilitatea de care Paleologu a avut parte. Refuz să cred că în spatele acestei decizii nu stă un obiectiv cu bătaie mai lungă. Că o fi Primăria Capitalei sau nu, rămâne de văzut. Totodată, trebuie analizată perspectiva obiectivului intern. Mai precis, posibilitatea prin care Paleologu ar fi vrut o funcție de prim-vicepreședinte, iar conștient fiind că nu poate avea susținerea celorlalți candidați, a încercat să-ți câștige singur susținerea prin candidatura la primul post în partid și tot ce a însemnat acest lucru (campanie internă, vizite, discurs etc.).

Așadar, aștept părerile voastre.

Tagged on:                             

3 thoughts on “De ce a candidat Toader Paleologu?

 • mai 18, 2011 at 12:14 pm
  Permalink

  Sigur are bataie mai lunga, dar sa vedem in ce plan? Pe plan personal? de partid? de grup de interese? de grup tinta secundar, altul decat cel pro-PDL? Vedem.

  Reply
 • mai 18, 2011 at 5:46 pm
  Permalink

  În plus a mai acționat ca „element de rupere”, adunând în jurul său eventuali alegători nehotărâți.
  Să ne aducem aminte doar de prezența lui Vadim la niște alegeri care trebuiau câștigate de Ilici cu orice preț. Situația e oarecum asemănătoare… Se scoate un candidat care clar nu ar avea nici o șansă să câștige, însă care poate aduna în jurul său nehotărâții sau pe cei care altfel ar merge să voteze împotriva favoritului.
  Nu-l văd sincer în alt rol în afara celui de joly jocker… și asta din păcate. Sunt mult prea mulți rechini pe acolo care vor mânca întotdeauna cea mai bună prăjitură.

  Reply
 • mai 22, 2011 at 7:05 pm
  Permalink

  Cand era ambasador, am vazut un interviu cu el si mi s-a parut destul de OK acest Toader Paleologu, exceptand faptul ca a exagerat victimizandu-se cu faptul ca tatal lui a fost prea in varsta pentru a mai avea copil(pe el) si ca nu a putut avea o relatie fireasca tata-copil.

  Ma gandesc la faptul ca nu strica sa fii mascarici sau sa te victimizezi, ca la romani prinde bine acest lucru. Nu cred insa ca joaca in piesa lui.

  Interesant este – apropo de ceea ce am scris cand aveau Conventia ,,Un Preşedinte de tot plânsu’’ nu cine pica, ci cand pica?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.