Am mai spus pe acest blog că până în 2012 partidele mai mici rămân de urmărit, ele putând juca un rol important în constituirea următoarei majorități parlamentare. Chiar dacă USL va obține majoritatea simplă după alegerile parlamentare, nu cred că nu și-ar dori să treacă niște legi care să aibă nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor. Tot aici am mai spus și că UNPR va intra în Parlament. Nu mi-am schimbat părerea. Nu știu dacă același lucru se va întâmpla și cu noua alianță Partidul Verde – Partidul Ecologist Român, dar cu siguranță noua formațiune (pentru că va fi o fuziune) merită puțină atenție.

Mișcarea era normală, cele două partide neputând să-și propună vreo victorie electorală mergând pe cont propriu. Nici momentul nu pare să fi fost ales după ureche, deși nu cred că a fost urmarea unei strategii ci mai degrabă încheierea unor negocieri. În ceea ce privește contexul social-politic, trebuie notat faptul că actuala criză economică poate reprezenta o piedică pentru dezvoltarea unui astfel de curent politic (mai ales într-o țară ca România), dar totodată e la fel de adevărat și că verzii pot activa anumite segmente de votanți.

Și pentru că mereu e important șă pornești cu dreptul, odată cu anunțul de fuziune a fost lansată și candidatura lui Mircea Dolha la alegerile parțiale din 21 august pentru colegiul 2 Maramureș (colegiu preponderent urban, care conține și o parte din municipiul Baia Mare). Să ne amintim că Dolha a fost viceprimar al municipiului Baia Mare din partea PSD, iar la alegerile parțiale pentru funcția de primar a strâns 23,24% din voturi din postura de independent, clasându-se al doilea după candidatul susținut de USL, Cătălin Cherecheș. USL va sprijini un candidat de la PSD pentru fotoliul de deputat (deoarece colegiul a fost câștigat în 2008 de Cherecheș, atunci la PSD), însă umblă vorba prin târg că actualul primar al băimărenilor (acum la PNL) nu prea se înghite cu social-democrații. În consecință, e posibil ca Florin Tătaru (candidatul pentru alegerile din 21 august) să nu primescă sprijinul lui Cherecheș, fapt care iar reduce semnificativ șansele. Dacă e să mai ținem cont și de faptul că PDL n-a reușit să strângă decât 13,07% din voturi la alegerile parțiale pentru primărie, putem spune că Mircea Dolha și noua alianță PV-PER pleacă cu prima șansă în cursa pentru un scaun de deputat.

Revenind la ideea din primul paragraf, obiectivul noii formațiuni este trecerea pragului electoral la alegerile parlamentare din 2012. E greu, dar nu imposbil. Verzii pot fi o obțiune de vot pentru categoriile nehotărâte sau chiar dezinteresate de fenomenul politic. Și cei care au rămas fără opțiune de vot odată cu apariția USL pot fi votanți ai verzilor. Poate că sistemul de vot pe liste i-ar fi avantajat mai mult într-un astfel de context, dar cu candidați gen Mircea Dolha PV-PER poate câștiga în mediul urban colegiile de care ar avea nevoie pentru accederea în Parlament.

De resurse bănuiesc că nu dispun (deci nu pot fi comparați cu UNPR spre exemplu), de aceea va fi nevoie să aducă pe agenda publică subiecte prin care mesajul lor să fie considerat atractiv pentru mass-media. Mă aștept la inventivitate în ceea ce privește strategia de comunicare și mă aștept (acum în ceasul al doisprezecelea) și la online. Poate se vor trezi și alții.

Tagged on:                                             

3 thoughts on “Verzii – un nou punct de luat în seamă pe harta politică românească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.