Pe 21 august vor avea loc alegeri parțiale în două colegii de deputat: unul în județul Maramureș (colegiu în mare parte urban, rămas vacant după ce deputaul Cătălin Cherecheș a câștigat alegerile parțiale pentru Primăria Baia Mare) și unul în județul Neamț (colegiu în totalitate rural, rămas vacant după decesul deputatului PSD Victor Surdu). Dacă în Maramureș cel mai mare interes pentru aceste alegeri par să-l aibă verzii (Partidul Verde și Partidul Ecologist având candidat comun; mai multe detalii aici), în Neamț bătălia pare a fi destul de interesantă ținând cont că ambele forțe politice (USL și PDL) și-au desemnat candidați de la centru pentru acest scrutin.

Era ușor de intuit faptul că într-un colegiu în totalitate rural și câștigat în 2008 de un politician venit din zona agriculturii (Victor Surdu fiind fost ministru al agriculturii și fost președinte al Partidului Democrat Agrar (PDAR)) candidații propuși urmau să vină pe aceeași filieră. În consecință, USL l-a desemnat drept candidat pe Liviu Harbuz (medic veterinar, fost președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România, fost șef al Autorității Sanitar-Veterinare și fost secetar de stat în Ministerul Agriculturii în timpul cabinetelor Năstase și Boc(2009)), iar PDL îl susține în luptă pe Adrian Rădulescu (secretar de stat în Ministerul Agriculturii, fost director de cabinet în timpul mandatului lui Dacian Cioloș la Ministerul Agriculturii, fost consilier al ministrului Mihai Dumitru și ministru nominalizat în cadrul cabinetului Croitoru pentru Ministerul Agriculturii).

În 2008, Victor Surdu (candidatul PSD) a strâns 33,09% din voturi și l-a învins pe Vasile Panaite (candidatul PDL). Cel din urmă a strâns 30,65% din voturi iar pe locul 3 s-a clasat liberalul Șerban Strătilă, el fiind votat de 20,45% din cei prezenți la vot. Se pare că democrat-liberalii și-au învățat lecția alegerilor din 2008 și de data aceasta au trimis un candidat de la centru, un candidat considerat specialist în agricultură. În 2008 s-a mers pe o altă strategie, candidatul Vasile Panaite fiind primarul comunei Dragomirești, comună din colegiul 6.

Conform rezultatelor alegerilor locale desfășurate în 2008 USL deține supremația în colegiul 6. În cele 19 comune care compun colegiul, PSD deține 5 primării, PNL 7 și PDL 7. Nu am informații privind eventuale migrații politice ale primarilor din colegiu, însă e clar din această perspectivă că USL deține prim-planul. Dacă mai adăugăm și faptul că fostul deputat era membru al PSD am putea fi tentați să spunem că USL e principala favorită. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Trebuie ținut cont de faptul că aceste alegeri parțiale se desfășoară într-un fief al puterii. Dacă PDL ar câștiga și acest colegiu, opoziția ar rămâne cu un singur parlamentar în tot județul Neamț (senatorul Ioan Chelaru). Situația nu a stat la fel și în 2008, dar parlamentari care au caștigat atunci din partea PSD sau PNL acum pot fi găsiți în curtea UNPR-ului. Și mai important e că Adrian Rădulescu e susținut de Culiță Tărâță (fost membru PSD, acum deputat UNPR). Se spune chiar că UNPR l-a propus pe Rădulescu drept candidat, el fiind de fapt susținut de ambele partide. Ținând cont de faptul că Tărâță e unul din cei mai importanți oameni de afaceri din domeniul agriculturii la nivel național, susținerea sa poate fi un factor hotărâtor în lupta din colegiul 6.

Deși campania electorală e programată pentru perioada 6-20 august (sper să nu greșesec), lupta a început deja chiar și în mass-media. Vineri, 29 iulie, Adrian Rădulescu și-a înregistrat candidatura la Biroul Electoral Județean iar democrat-liberalii au făcut o adevărată demonstrație de forță. Rădulescu a dat primele declarații din postura de candidat oficial având în spatele său toți oamenii importanți ai PDL Neamț: Gheorghe Ștefan, Vasile Pruteanu (președintele Consiliului Județean) și mai toți parlamentarii democrat-liberali din județ. Nici televiziunea locală 1tv (televiziune aflată în sfera de influență a primarului Gheorghe Ștefan) nu s-a lăsat mai prejos. Jurnalele de știri au început cu știrea care anunța candidatura lui Adrian Rădulescu și i-au dedicat spații largi de emisie. Până și a doua știre din cadrul jurnalului viza o problemă ce ținea de agricultură și conținea o declarație a lui Adrian Rădulescu din postura de expert în acest domeniu. Tot în aceeași seara postul de televiziune a difuzat o emisiunea care a avut ca subiect candidatura lui Rădulescu și care l-a avut invitat pe Vasile Pruteanu, președintele Consiliul Județean. În timpul emisiunii, pe ecran puteau fi citite titluri de genul „Adrian Rădulescu, un agricultor din popor” sau „A venit specialistul!”, iar în pauze a fost difuzat clipul de campanie al candidatului. Din acesta mi-au rămas în minte imaginile în care Rădulescu era filmat pe o combină agricolă într-un lan de grâu, dar și cele în care secretarul de stat apărea alături de Gheorghe Ștefan sau Culiță Tărâță.

Merită trecut în revistă că democrat-liberalii au renunțat și de această dată la portocaliu, verdele fiind culoare predominantă în campanie.

Rămâne de văzut cum se vor încheie alegerile din colegiul 6 Neamț. Cert este că atât USL cât și PDL acordă o atenție sporită acestor alegeri. Deși sondajele de opinie dau uniunea aproape de 60%, social-democrații și liberalii se pot afla în situația pierderii ambelor alegeri parțiale din 21 august, candidații din Maramureș și Neamț nefiind favoriți clari. De partea cealaltă, PDL are atât o miză națională (câștigarea alegereilor ar însemna un semn de liniște mai ales pentru simpatinzanți), cât și una la nivel local (prin câștigarea acestui colegiu Neamțul devine județul unde puterea deține cea mai mare influență; opoziția ar mai avea doar un parlamentar din cei 11 reprezentanți ai județului).

Tagged on:                                             

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.