Coaliția de guvernare a anunțat astăzi că a căzut de acord în privința anumitor principii legate de desfășurarea următoarelor alegeri parlamentare, dar și asupra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. UDMR-iștii au punctat la fiecare apariție de astăzi că s-a căzut de acord asupra unor „principii”, deci să nu ne mirăm dacă se mai schimbă lucrurile. Oricum, drumul de la „câteva principii” până la o lege e lung.

Cu toate acestea, cele câteva lucruri asupra cărora s-au înțeles partidele din coaliția de guvernare merită câteva concluzii scurte, la cald. Sunt sigur că mai sunt și altele așa că sunteți liberi să adăugați.

1. Proporția de 65% deputați aleși uninominal corelată cu numărul vehiculat de 388 de deputați ne duce spre un număr de 195 de deputați aleși uninominal. La o populație de 20 de milioane (așa cum pare a se întrezări în urma rezultatelor preliminare ale recensământului) asta înseamnă un deputat la aproximativ 100 de mii de locuitori, cu 30 de mii mai mult decât în cazul normei de reprezentare pentru alegerile din 2008. Ce putem deduce de aici? Desenarea colegiilor electorale va avea (din nou) un rol hotărâtor în rezultatele alegerilor. Ceea ce se schimbă față de 2008 e că rezultatele alegerilor nu mai pot fi negociate așa cum s-a întâmplat în 2008. Pe spatele ieșirii PRM din Parlament, toate partidele care au depășit pragul electoral n-au avut parte nici de înfrângeri, dar nici de victorii semnificative. Însă polarizarea la care asistăm și lupta intensă pentru putere nu mai pot lăsa o astfel de situație să se întâmple și în 2012. Acum cineva trebuie să piardă. Plus că în 2008 situația a fost posibilă și datorită alegerilor prezidențiale care urmau la doar un an distanță. S-a încheiat un armistițiu relativ pentru 2008, lăsând bătălia pe spatele alegerilor prezidențiale. De data aceasta contextul politic și faptul că președintele se realege în 2014 schimbă complet datele problemei.

2. Așa cum au anunțat astăzi liderii PDL și UDMR, pentru Senat se va vota uninominal fără compensare. Acest lucru poate deveni o problemă pentru UDMR, trasarea colegiilor de senator (două pentru fiecare județ) devenind crucială pentru maghiari. Mai mult ca sigur că aceștia au acceptat această variantă doar în perspectiva în care colegiile vor fi trasate așa cum vor ei acolo unde sunt interesați.

3. Va fi foarte interesant de urmărit cum se va desfășura campania electorală din București ținând cont că fiecare sector va avea parte de doar un senator. În consecință, vor există doi candidați de la același partid care vor candida pentru funcții complet diferite, dar vor avea de a face cu exact același public. Rămâne de văzut cum vor gestiona echipele de campanie această situație.

4. Așa cum am subliniat și la începutul articolului mai e drum lung până la o lege și mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct. Ce n-am auzit azi, spre exmplu, e cum se va face compensarea în cazul alegerii deputaților. Cel mai probabil votul dat unui candidat din colegiul uninominal va însemna totodată și vot dat partidului din care acesta face parte, dar ce va însemna un vot dat unui candidat independent într-un colegiu uninominal?

Închei cu o întrebare (pentru că nici pe twitter nu m-a luminat nimeni). Ce a vrut să zică Sever Voinescu prin „PDL a decis să propună partenerilor de coaliţie interdicţia candidaturii la două funcţii alese uninominal”? Să înțeleg de aici că un candidat va putea să candideze într-un colegiu uninominal și în același timp va putea fi și pe lista partidului pentru locurile compensate?

One thought on “Câteva idei despre modificările propuse de Putere în ceea ce privește desfășurarea alegerilor parlamentare

  • noiembrie 16, 2011 at 3:09 pm
    Permalink

    Stii ce? Mi-e teama ca vom avea si alte surprize pana la final.
    Nu vezi ca ceea ce este perfect adevarat si valabil astazi, este negat a doua zi?!?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.