Vorbeam zilele trecute despre problema cu care se confruntă PDL în momentul de față. Tema plecărilor din partid a devenit un atac periculos pentru baza democrat-liberalilor, pentru activiștii și simpatizanții pe care îi vedem în fiecare sondaj de opinie reprezentați printr-un 10-15%, acțiunea având ca obiectiv destabilizarea celui mai important public al unui partid.

De când am scris acele lucruri mișcările de trupe au continuat. Un deputat și vreo zece primari din Timiș, iar la Neamț președintele CJ. Îmi permit un scurt comentariu pe tema celui de-al doilea episod. Pruteanu nu mai era candidatul PDL pentru Consiliul Județean. Cei doi lideri de la PDL Neamț (Ștefan și Pruteanu) nu mai erau în relații foarte bine de o bună bucată de timp. Mișcarea a fost previzibilă după părerea mea, deoarece UNPR (pe spatele lui Culiță Tărâță) are în Neamț cle mai bun județ al său și era imposibil să nu ceară ceva după numărul de parlamentari pe care îl au și după ajutorul dat PDL la alegerile parțiale în care a câștigat Rădulescu în fața lui Harbuz (USL). Cu toate acestea, Pruteanu nu pleacă cu prima șansă în alegeri. Puterea, indiferent de candidat (cu atât mai mult în situația în care candidatul pentru CJ ar fi Tărâță) pleacă cu prima șansă în alegeri. S-a vorbit și despre plecarea a 20 de primari odată cu Pruteanu, dar deocamdată nu s-a concretizat nimic. Asta pentru că șeful era Ștefan, nu Pruteanu.

Revenind la subiectul principal, USL a bătut puțin în retragere ținând cont de faptul că erau atacați pentru primirea în rândurile lor a dezertorilor. Asta poate pentru că acțiunea probabil și-a atins scopul în mare parte și poate pentru că de acum nu orice trecere a primarilor de prin comune va ajunge în media centrală.

Vorbeam în articolul menționat în primul paragraf și de faptul că PDL trebuie să răspundă. Răspunsul a venit.

„Devin conştient de aşteptarea care există într-o masă foarte mare de electorat matur, cu meserii liberale, pătura educată urbană. Această aşteptare vine spre mine pe diferite canale. Ea se va structura într-un fel, dar mai are nevoie de un ingredient: recunoaşterea succesului în materie de administrare. Această recunoaştere nu se instalează în două luni, mai are nevoie de cel puţin o lună. Atunci probabil apare turnesolul acestei acţiuni.”

Recunoașteți citatul, nu? Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta e răspunsul PDL pentru cel mai important public al său. Democrat-liberalii încearcă din nou să le redea speranța prin MRU, prin o posibilă intrare a lui MRU în politică și în jocul alegerilor din vară și din toamnă.

E clar că acțiunea nu e o întâmplare. Spusele actualului premier au fost urmate de zeci de păreri și discuții în mass-media. Dan Andronic, Elena Udrea, Valeriu Stoica, evz, ziare.com și mulți alții au vorbit despre posibila intrare a lui MRU într-un proiect politic. Subiectul mai mult ca sigur nu e scos din dezbatere. Chiar azi Lăzăroiu a fost la hotnews pe această temă.

Răspunsul a venit, dar nu poate ține foarte mult. Îmi aminteam în articolul precedent că același răspuns pentru aceeași problemă (stoparea destabilizării activului de partid) a fost dat și de Băse prin nominalizarea lui MRU după protestele din iarnă. Până la urmă e o ciorbă reîncălzită. Rămâne de văzut cât ține de data această și dacă se concretizează în ceva palpabil. De partea cealaltă, ca răspuns la această mișcare, Opoziția va intra în „zodia” atacului concertat împotriva lui MRU. Deja a intrat dacă țin de cont că în urma cu câteva minute Victor Ponta anunța pe blogul personal o plângere penală împotriva actualului premier pentru modul în care „guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a înțeles să repartizeze către autoritățile locale bani din Fondul de Rezervă”.

Tagged on:                                             

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.