Azi e ultima zi de campanie. Ieri și azi am avut parte de ultimele „gloanțe”. Mai mult sau mai puțin bine ținte, nici unul nu cred că a avut forța „atingerii” nehotărâților, rămânând muniție pentru electoratul convins deja de una din cele două părți. Și dacă nu mai apare nimic spectaculos (banii furați la Transporturi, casa din Mihăileanu sau chestia cu rușii fiind din aceeași categorie cu „gloanțele” de mai sus) cam asta a fost campania pentru referendum. Rămâne de văzut de ce mai avem parte în prime-time-ul de azi. Confirmat până acum Antonescu la OTV (după ce a fost Băsescu aseară; bătaie mare pe-ai lu’ Domnu’ Dan) și Aliodor Manolea la A3 cu Ciutacu. Antonescu de la Cotroceni la 19 și Băsescu de la sediul de campanie la 19:30 n-au spus nimic foarte interesant.

Cu toate acestea, concomitent cu continuarea acestui război de la firul ierbii a început și etapa de call to action. Prezent în orice campanie electorală, apelul către electorat de a veni la vot are de această dată o latură nouă: pentru o tabără e de fapt un „call to inaction”. Apelând la boicot, tabăra președintelui se vede nevoită să nu scoată lumea la vot, ba mai mult, să aducă și argumente pentru acest lucru. Au început din timp, mult înaintea taberei adverse, asta pentru că timing-ul celor două acțiuni opuse (apelul la acțiune și inacțiune) e diferit. Au adus ca argument „nelegitimarea loviturii de stat”, dar au avut și apariții mai exocite, special pentru anumite categorii de public (ex. Pleșu care argumenta că nu vrea să schimbe un berbec cu două gâște).

Efortul în ceea ce privește această etapă de campanie a fost mai intens în cadrul taberei USL. Și în acest caz ea a avut parte de ceva special: principala problemă fiind întrunirea cvorumului, întreg electoratul a devenit subiectul acestui tip de mesaj, mesaj ce de astă dată a luat „haina” democratică (mergeți la vot indiferent cum votați). Interesant e că în afară de figurile politice (apariția lor fiind normală în acest caz), USL a pus în aplicare puterea exemplului făcând apel și la persoane publice neimplicate politic. Așadar (pregătiți-vă că-s mulți), Emil Constantinescu, Sorin Oprescu, Gigi Becali, Adina Postelnicu, Dana Săvuică, Sânziana Buruiană, Simona Trașcă, Daniel Buzdugan, Ocatavain Morariu (vorbind într-un fel și în numele delegației române la JO), Benone Sinulescu, George Piștereanu, Gina Pistol, Mihai Mitoșeru, Mărioara Zăvoranu, Romică Țociu, dr. Vasile Asărăstoae, Andrei Duban, Adrian Enache, Tataee (B.U.G. Mafia), dr. Mircea Cinteză (nu fusese parlamentar PDL?! curios), Amalia Năstase, Pepe, Ovidiu Lipan Țăndărică, Cornelia Catanga, Oana Roman, Mara Bănică, dr. Ioan Lascăr, Adina Buzatu, Andi Moisescu, Iuliana Marciuc, Emeric Ienei, Vladimir Găitan, Helmuth Duckadam, CTP, Mircea Albulescu, Cristian Țânțăreanu, dr. Monica Pop și probabil or mai fi și alții, dar nu i-am găsit. Toți cei enumerați își exprimă intenția de a vota în diferite articole din presă.

Trebuie să recunosc că m-aș fi așteptat la mai mult. Poate puțină creativitate ar fi scos oamenii din registrul negativist al campaniei în acest caz și ar fi avut un impact mai mare. Majoritatea au fost îngrămădiți în diverse articole din diferite tabloide. Rare au fost luările de poziție mai serioase, cu bătaie mai lungă. În acest caz îi identificăm pe Gigi Becali și pe Emil Constantinescu, luările de poziție ale celor doi (Becali în emisiune la RTV, Constantinescu prin scrisoare și declarații) fiind vizibile acțiuni de campanie.

Ce efect are tot acest efort? Greu de estimat, dar trebuie făcut. Repet, m-aș fi așteptat poate la ceva mai mult ținând cont că întregul registru al campaniei de până acum a fost construit pe negativ, iar votul e, poate mai mult ca niciodată, unul emoțional. Mi-aș fi imaginat interviuri, articole, spot-uri, videoclipuri, dar deh, cred că mă uit prea mult la americani…

P.S. Dacă nu mă credeți pe cuvânt cu numele enumerate mai sus îi găsiți pe Agerpres, Ring și CanCan. Nu mă puneți să dau link.

 

2 thoughts on “Am intrat în faza de „call to action” (de ceva timp)

  • iulie 28, 2012 at 10:06 am
    Permalink

    Literar observat, boicotul inseamna a fura votul mortilor, disparutilor, inexistentilor si al absenteistilor obiectori de constiinta. Intelectualii destepti seamana propagandistilor lui Dej, care prosteau gloata in fata, lamurind-o sa intre-n colhoz ca se supara sovieticii! Smecheria cu berbecul si cele doua gâste nu este decât plagierea intelectualista a lozincii democratului stalinist Brucan cum ca Trebuie sa-l suportam pe Iliescu, ca are guvern de unicate!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.