Uitându-mă în urmă la zilele de campanie care au trecut pot trage o singură concluzie: dacă acum o lună cineva spunea că Băsescu urmează să fie demis nimeni nu ar fi ghicit temele de campanie cu care avem acum de-a face. Dacă ar fi pomenit cineva de Europa i-aș fi spus că nu mai suntem în 1996. La Justiție aș fi avut câteva rezerve, dar chiar și așa aș fi amintit momentul 2004 când justiția (îmbrăcată în corupție) urca vertiginos pe agenda publică, deci nici pentru ea n-aș mai fi băgat mână în foc.

Însă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Cazul Năstase a venit ca o mănușă și pare că acolo a fost startul, cel puțin pentru una din tabere. Cealaltă parte și-a asumat riscul tuturor măsurilor luate (planul politic), dar parcă nu s-au așteptat ca acest lucru să depășească granițele țării, devenind astfel o temă de campanie digerabilă pentru electorat. Așa cum spuneam și  în articolul trecut, electoratul român (cel puțin în contextul actual) nu votează cu gândul la valorile democratice sau la Constituție. Dar când toate acestea pot fi îmbrăcate într-o „aramă” europeană vorbim despre un cu totul alt lucru. USL a părut că nu se aștepta ca tot acest scandal să iasă în Europa. S-ar fi așteptat să fie un foc de paie intern fără a avea o importanță prea mare în contextul electoral. Ca o paranteză, dacă e un lucru în privința căruia USL (cel puțin la nivel declarativ) s-a înșelat e cel legat de influența fostului președinte în spațiul european. Indiferent despre ce sau cine ar fi fost vorba, fără o anumită influență și legături strânse cu anumiți oameni nu se poate vorbi de astfel de intervenții în treburile interne ale unei țări, de astfel de semnale de alarmă trase public. Să nu ne facem iluzii, unele lucruri din politică sunt aceleași peste tot.

USL a încercat personalizarea campaniei folosindu-se de polarizarea extremă a scenei politice și a electoratului, având intenția de a transforma imagologic lupta în „Băsescu contra restul lumii”. Partea cealaltă a răspuns prin Justiție. „Nu e despre mine ci despre influența asupra justiție”, zicea Băsescu în prima declarație publică din campanie. Personal, cred că deocamdată Băsescu și ai săi se pierd în prea multă luptă la baionetă și au probleme în a contura acest tablou („Nu e despre mine. Eu mai stau doi ani și nici nu mai pot candida. E despre cu totul altceva”) în mintea electoratului.

O problemă cu care are de-a face USL-ul e lipsa oamenilor importanți care să ducă lupta în văzul lumii. Contextul (Ponta premier și Crin președinte interimar) îi forțează să nu-și poată folosi liderii la adevărata valoare. De asta vedem zi de zi conferințe la sediul USL ținute de Fenechiu, Manda sau Nicolăescu (ca să dau doar câteva exemple care mi-au rămas în minte), pentru că aceia care ar fi îndreptățiți să o facă sunt în altă parte. Pentru tabăra adversă e mult mai ușor. E vorba doar de Băsescu. Ba mai mult, e vorba de Băsescu în campanie. Așa cum era el la 10% cotă de încredere, rămâne tot Băsescu în campanie.

Rămâne de văzut ce ne rezervă următoarele zile. Un om cu multă experiență în comunicarea politică zicea nu demult că într-o astfel de luptă e important să dictezi ritmul jocului, să faci agenda. Iar din păcate pentru USL, momentan nu prea poate. S-a încercat ieri, cu măsurile economice, dar a ținut prea puțin. Azi n-am mai auzit nimic și mai sunt 11 zile. Oricum, cred că trebuie să ne așteptăm la și mai mult decât până acum. Suntem la jumătatea drumului și chiar dacă liniile directoare au fost trasate campania nu mai poate continua în același ritm cu ce avem până acum. Dacă va continua doar cu atât va fi bine pentru USL. Dar cred că cealaltă parte va încerca prin toate metodele să nu se întâmple asta. Azi a venit draft-ul MCV-ului. Nu sunt foarte informat în chestiunile tehnice, dar din câte știu urmează niște răspunsuri și pe urmă raportul final. Deci încă o temă pentru câteva zile. Ar mai fi fost și FMI-ul, dar au anunțat că vin după campanie. Om trăi și om vedea.

P.S. V-am mai spus că-mi place în campanie?

One thought on “Campania electorală pentru referendum la jumătatea drumului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.