Sper că nu vă miră ce tocmai ați citit în titlul. USL a pornit astăzi în Parlament un amplu război politic. Nu e prima dată când vedem astfel de scenarii. S-au întâmplat și pe vremea democrat-liberalilor. Ceea ce diferă astăzi este doar viteza cu care o tabără politică încearcă să câștige niște bătălii.

Însă altceva vreau să subliniez. Uniunea Social Liberală poate recurge la astfel de practici pentru că ele nu vor conta la alegerile parlamentare. Nimeni în România nu a pierdut alegerile pe fondul derapajelor de la principiile democrației. Nici măcar PDL n-a pierdut alegerile din iunie pe acest considerent și nici rezultatul slab care se estimează în toamnă nu va avea la bază astfel de motive. Românul (nu-mi plac generalizările, dar aici o fac pentru că are acoperire) nu votează cu gândul la principiile democratice sau la respectarea constituției. Tot ce contează e nivelul de trai: salarii, pensii, locuri de muncă, beneficii palpabile. De aceea USL își permite fără nici o urmă de risc să ducă tot acest război din Parlament fructificând orice posibilă armă. Iar dacă la un anumit moment dat USL a făcut un imens efort comunicațional în contexte asemănătoare celui de azi, dar cu alt actor principal (Roberta și votul din Parlament, Guvernul și ordonanțele de urgență etc.), acest lucru a avut ca scop întărirea unor tușe negative deja existente, nu crearea unora noi așa cum ar fi în cazul de față.

Lipsa oricărui risc s-a văzut în eforturile comunicaționale ale Puterii de a explica cele întâmplate azi, message box-ul oamenilor politici și al simpatizanților fiind alcătuit din „voința populară” (rezultatele alegerilor din iunie și sondajele de opinie care dau PDL la cote minime) și faptul că „PDL a folosit aceleași arme”. În orice alt context o argumentație din registrul celei din urmă ar fi sinucidere curată, dar aici nu. Am explicat mai sus de ce.

De observat și cum Traian Băsescu a fost primul care a sesizat probabil singura oportunitate comunicațională pentru opoziție în cazul de față. În declarația de la 20:30 președintele a vorbit despre acapararea influenței asupra justiției ca scop al tuturor acțiunilor USL, spunând totodată că suspendarea sa nu este un scop în sine ci doar un pas în lupta pentru câștigatea influenței asupra justiției. Punctul de vedere adus în discuție de președinte e, după părerea mea, singurul care poate capitaliza o oarecare simpatie în contextul celor întâmplate astăzi pe motivul iterat mai sus (chiar și așa, alegerile s-au câștigat cu astfel de subiecte în 2004, nu acum): derapajele nu ocupă unul din primele locuri pe agenda publicului. Mă miră însă cum a fost nevoie de câteva ore bune și de intervenția președintelui pentru apariția unui astfel de mesaj. Înțeleg dorința de delimitarea a PDL-ului odată cu alegerea unei noi conduceri, dar trebuie să și poți face acest lucru.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în zilele următoare. Începerea acțiunii de suspendare a președintelui pare sigură după cele întâmplate azi, dar trebuie să ținem cont că în acest moment ea poate reprezenta o miză adevărată doar pentru Crin Antonescu. Liderul liberal știe că până în 2014 e drum lung. Concluzia am tras-o și după poziționarea de astăzi a premierului Victor Ponta. Liderul PSD s-a ferit să-și asume verbal acțiunile de astăzi din Parlament spunând că el e prim-ministru.

3 thoughts on “Nimic din ce s-a întâmplat azi nu va conta la alegerile parlamentare

 • iulie 3, 2012 at 10:57 pm
  Permalink

  Miza suspendarii este uriasa pentru USL.
  Cum ar fi ca Guvernul sa administreze dezastrul de azi din Romania fara sa ia talpi la fiecare masura ?
  Eu cred ca ar fi normal …

  Reply
 • iulie 4, 2012 at 12:29 am
  Permalink

  Eu cred ca va conta. Cei indignati de cele ce se intampla poate se trezesc sa i convinga si pe cei de langa de ce se intampla.
  In plus, la halal in care merg lucrurile, pana la sfarsitul anului nu o sa mai existe bani de salarii/ pensii etc deci… Doamne ajuta cum zice romanul

  Reply
 • Pingback: Campania electorală pentru referendum la jumătatea drumului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.