Opoziție, alegeri locale și parlamentare pierdute fără drept de apel, lideri cu o cotă de încredere ce s-a apropiat vertiginos de marja de eroare a sondajelor, structuri județene destructurate ș.a.m.d. Acestea sunt apele în care se scaldă un partid care prin rezultatul votului din congresul de ieri poate schimba radical scena politică românească. Paradoxal, nu?

Scena politică românească stă de la finalul anului 2009 sub semnul unei singure axe ce a împârțit-o în pro sau contra Traian Băsescu. Axa, ajutată de o comunicare politică din ce în ce mai virulentă, a extins această polarizare extremă și către mass media sau societate. Însă toate acestea se pot schimba începând de ieri. Rămas fără putere în PDL odată cu votul din congres, președintele țării (printr-un mesaj video pe facebook care sper să fie un imbold pentru folosirea unei astfel de tactici în comunicarea politică românească) alege să se despartă de partidul pe care l-a creat. Ce schimbă asta? Foarte multe. O nouă forță politică condusă din umbră de Traian Băsescu și un interes al PNL pentru o posibilă deschidere a comunicării față de ce-a mai rămas din PDL poate schimba axa pro sau contra Băsescu de care aminteam la început. În ce fel? Rămâne de văzut. Axa poate rămâne în cazul în care ce mai rămâne din PDL devine o anexă a PNL, dar poate fi brand-ul PDL disociat de numele lui Traian Băsescu? Cert e că USL (chiar prin voci atât din PNL cât și din PSD) vorbesc azi despre o nouă suspendare, cel mai important simbol al axei amintite mai sus.

Se nasc multe întrebări și e timp berechet până în 2014 ca lucrurile să-și găsească o nouă ordine. Cu o singură remarcă: maestrul soluțiilor (combinațiilor, mai pe șleau) politice, Traian Băsescu, n-a părut a lăsa nici de această dată lucrurile la voia întâmplării. Încă mă întreb de ce Monica Macovei a mai ajuns pe buletinul de vot dacă tabăra Udrea chiar a vrut să câștige. Ce șanse erau ca măcar unul din cei care urmau s-o voteze pe Macovei l-ar fi votat pe Blaga dacă europarlamentarul n-ar mai fi fost pe buletinul de vot? Nici o șansă. Senzația e că noul proiect politic nu e o surpriză pentru nimeni, iar Traian Băsescu spune adio cu zâmbetul pe buze unui PDL aflat într-o situație chiar mai proastă decât el. Ce pierd din vedere cei care își pun speranțe în noul proiect e că interesul electoratului se apropie, la fel ca în cazul cotei lor de încredere, de marja de eroare a sondajelor de opinie.

Tagged on:                     

One thought on “PDL după congres: un partid în moarte clinică care poate schimba radical actuala configurație politică

  • iunie 29, 2013 at 9:33 pm
    Permalink

    eu cred ca pdl e in moarte clinica de la un timp

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.