Crin Antonescu și-a început conferința de presă în care s-au anunțat schimbările de la nivelul ministerelor conduse de membri ai PNL printr-un atac la declarația lui Victor Ponta de acum câteva zile. Acesta din urmă se întreba ce mai înseamnă liberalism și cine mai e liberal în această țară.

Declarația n-a fost surprinzătoare. Ea n-a făcut altceva decât să verbalizeze planul pe care PSD și Victor Ponta îl pun în aplicare de o bună bucată de timp. Social democrații încearcă prin orice mijloace minimizarea partenerilor de alianță în perspectiva negocierilor ce vor avea loc în acest an electoral. Mișcarea liberalilor de astăzi este doar unul din semnele care arată că planul colegilor din USL a fost unul reușit până în acest moment. De ce? Pentru că Ponta și PSD par să fie singurii care capitalizează imaginea bună pe care guvernul USL o are chiar și după mai bine de un an de la alegerile parlamentare. Ba mai mult, PNL a fost întotdeuna cel care a dat semne de slăbiciune, atât prin problemele de la nivelul coaliției de guvernare (ba cu PSD, ba cu PC), cât și prin nereușitele de la nivel ministerial (numărul mare de miniștri PNL schimbați). Iar PSD a fructificat aceste lucru comunicând de fiecare dată că „ei se ocupă de guvernare” și „ei fac treabă”. Și poate cel mai important argument pentru succesul planului PSD este dat de sondajele de opinie. Indiferent de către cine au fost făcute (e drept că liberalii n-au dat publicității nici un sondaj în ultima perioadă; poate fi și ăsta un semn) ele au dat PNL la jumătate față de PSD în perspectiva alegerilor europarlamentare.

Pentru alegerile din luna mai vorbim de o dublă miză. Alipirea referendumului pentru constituție la alegerile europarlamentare pare să treacă rezultatele votului în plan secund, însă cu cât trece mai mult timp, cu atât pare din ce în ce mai greu de crezut că vom avea cvorum la referendum. Astfel, rezultatele alegerilor europarlamentare vor căpăta o simbolistică aparte, iar un PSD la 40% și un PNL la 20% ar fi catastrafol pentru liberali în contextul eventualelor evoluții de după luna mai. În plus, nimeni nu va vorbi despre un posibil 40% ca despre scorul PSD+PC+UNPR, ci  ca despre scorul PSD. Iar dacă e o parte bună pentru PNL în povestea aceasta ea e dată de faptul că PDL, PMP, FC, PNȚCD ș.a.m.d. nu vor candida pe aceeași listă. Sondajele de opinie amintite mai sus dau suma procentelor partidelor menționate anterior peste procentul liberalilor.

Acesta e contextul care l-a forțat pe Crin Antonescu să mute. Iar prin ce s-a întâmplat astăzi liderul PNL pare să împuște mai mulți iepuri deodată. Jurnaliștii au vorbit în primul rând despre o reglare de conturi în interiorul partidului. S-a vorbit despre demisiile lui Stroe și Chițoiu (e drept, din motive total diferite) ca despre o îndepărtare de la panoul de comandă a unei părți din partid apropiată de Victor Ponta. N-am de ce să nu cred aceste speculații, iar scenariul e plauzibil în perspectiva alegerilor europarlamentare și prezidențiale. Cu mai puțin de un an până la alegerea unui nou președinte taberele care se vor înfrunta nu sunt cunoscute. Asta obligă fiecare actor ce va avea un rol în noiembrie să își asigure spatele.

În al doilea rând, profilul noilor oameni propuși în funcțiile ministeriale și declarațiile din conferința de presă de astăzi arată o schimbare la nivelul coaliției de guvernare. PNL nu-și mai permite să fie vioara a doua, iar calea de rezolvare aleasă de liberali e impunerea unui personaj cu o imagine foarte bună în prima linie a guvernării: Iohannis. Și celelalte numiri se încadrează în același registru: Atanasiu, un om politic cu o autoritate mult mai mare decât predecesorul Gerea, Nicolăescu în locul unui Chițoiu care n-a părut să iasă din ordinele premierul Ponta și Cristian Bușoi, un om politic tânăr, căruia nu i se poate reproșa nimic și care are competențe în domeniul sănătății.

În consecință, ce vrea Crin Antonescu am aflat. Nu ne rămâne decât să așteptăm și răspunsul partenerului de alianță. Sunt doar lupte de etapă într-un război mult mai mare. Un război care parcă niciodată n-a avut parte de atât de multe necunoscute cu doar câteva luni înainte de alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.