De o bună bucată de timp ţara noastră se confruntă cu o instabilitatea politică foarte periculoasă pentru cursul normal de dezvoltare al acestei ţări. Interesant ar fi să analizăm puţin care sunt cauzele acestei instabilităţi.

Mulţi ar spune că Băsescu e principalul vinovat. Felul lui de a face politică sau mai bine zis de a se achita de atribuţiile de preşedinte al ţării e periculos pentru democraţia unei societăţi, ar spune tot cei care îl văd pe Băsescu principalul vinovat. Alţii ar spune că felul în care constituția României lasă multe lucruri interpretabile din punctul de vedere al politicii, al relaţiei preşedinte-parlament, e principala cauză a instabilităţii.

Cu siguranţă am putea primi şi mai multe răspunsuri la această întrebare. Nu zic că răspunsurile enunţate mai sus nu au un sâmbure de adevăr. Se prea poate. Dar eu cred că alta e principala problemă. Am să-l citez pe maestrul Turambar în explicaţia pe care o s-o dau (sper să nu se supere că-i fur ideea şi sper că o să mă ierte pentru că am uitat din ce film era). Instabilitatea de care avem parte în sistemul politic e cauzată de acest tripod format din partidele importante al ţării: PD-L, PSD, PNL. Multitudinea de posibilităţi de coalizare, insuficienţa de putere a unuia dintre ele, interesele enorme care stau la mijloc fac din jocul politic o curvăsăreală. Una în care fiecare e dispus să se coalizeze cu oricine pentru interesul propriu. Nu cu mult timp în urmă am avut Alianţa D.A., pe urmă am avut PD-L+PSD acum avem PNL+PSD. Ecuaţia o să se repete până când ceva de proporţii se va întâmplă în politica românească, iar după părerea mea acest lucru de proporţii poate fi ori ruperea PNL-ului prin furtul de membri (parlamentari, primari, consilieri locali etc.) fie prin unificarea dreptei de care mai multă lume a vorbit. Nu sunt într-atât de inteligent (deocamdată) încât să dezvolt şi această problemă, a unificării dreptei, aşa că mă rezum la ce am afirmat mai sus, şi anume principala cauza a acestei instabilităţi politice.

Tagged on:                             

One thought on “Cauzele instabilității politice

 • noiembrie 28, 2009 at 10:40 pm
  Permalink

  Teoaria concentrarii vietii politice pana la stabilitatea partidului unic, condamnat sa fie vesnic la putere, nu-i noua, nu-i originala si nu-i prea inspirata.

  Politicienii incapabili sa tolereze si sa guverneze in coalitii trebuie sa fie inlaturati, pana raman la putere oameni modesti dispusi sa respecte si sa accepte opinile altora.
  Numai asa putem merge spre democratie.

  Cu indivizi de formatie militara, care se conduc dupa ideea ca „v-am chemat la consultari pentru ca ma obliga Constitutia, dar Constitutia nu ma obliga sa tin cont de opinia voastra”, nu se poate construi democratia.
  Ei au fost obisnuiti cu comanda si considera ca „seful” a fost ales ca sa comande nu ca sa sa organizeze consultari pentru a lua decizii consensuale sau majoritare.

  Instabiliatea politica nu-i din cauza multiplelor coalitii. Si alte tari au coalitii si asta nu duce la instabilitate.
  Instabilitatea este din cauza ca viata politica, decizia politica in loc sa se sprijine pe proceduri. se sprijina pe indivizi subiectivi si autoritari.
  Cand se schimba individul se reia totul de la capat.
  Veti reforma invatamantului.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.