Zilele trecute, noul şi vechiul nostru preşedinte a făcut o scurtă vizită la OTV. N-am avut puterea să-l urmăresc, mă distrugea contextul, dar cu toate acestea l-am prins într-un moment în care amintea de reforma sistemului educaţional. Foarte plastic şi simplist ne spunea cum elevului român îi este umplut capul cu informaţii nefolositoarea, fiind necesară o reducere a materiilor până la maxim 6-7.

Nu ştiu de ce, dar când e vorba de reforma asta a sistemului educaţional mă atac tare. Asta poate pentru că e una din cele mai spinoase chestiuni cu care vom fi nevoiţi să ne confruntăm în următorii ani.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu n-am făcut scolioză când am cărat ghiozdanul de 5kg în clasa a II-a şi nici nu m-am surmenat că aveam o grămadă de teme acasă. Chiar mi-a plăcut să am câte 6-7 ore în fiecare zi la liceu. Aşa am putut să-mi cunosc colegii, profesorii şi să trăiesc cea mai frumoasă perioadă a tinereţii mele. Şi chiar dacă am ajuns la o facultate de comunicare şi relaţii publice, abia acum îmi dau seama cât de mult mă ajută toată analiza matematică pe care la acel moment n-o înţelegeam. Da dragilor. Ăsta e sistemul nostru de învăţământ. Şi nu spune nimeni că nu e perfectibil. Nu spune nimeni că aria curiculara nu trebuie deschisă şi mai mult, dar prostia cu „vai cât de mult lucruri nefolositoare învaţă copiii” e o aberaţie. Să facem o paralelă. În Italia, în clasa a IV-a toate obiectele sunt incluse într-un singur manual, tabla înmulţirii e undeva departe, iar profesorii îi roagă pe părinţi să nu-i lase pe copii să facă teme mai mult de o oră două. Într-adevăr, situaţia se schimbă în sistemul universitar. Loc în care se ajunge greu şi după multă carte, adică nu ca la noi. Dar asta e cu totul altă poveste. Consecinţele? Foarte mulţi români şi-au găsit locul într-o ţara ca Italia cu toate că mulţi dintre italieni o duc mai rău decât românii noştri.

Sper ca reforma sistemului educaţional să fie într-adevăr o reformă şi nu o distrugere.

Tagged on:                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.