Ieri am fost la Congresul PNL. Salut încă o dată inițiativa lui Cristi. Ea s-a materializat pentru prima dată ieri, când mai mulți bloggeri (aici îi amintesc pe Cristi, Paul, Nenea Lars, Oana, Bogdan, Ionuț) au fost prezenți la eveniment.

Prima perspectivă din care vreau să discut despre congres este cea comunicațională. Părerile despre recent încheiatul congres au fost împărțite. Oamenii din interiorul sau din anturajul PNL-ului l-au caracterizat drept un congres al normalității care a făcut notă discordantă, fiind diferit de circul oferit de PSD. De partea cealaltă, dacă i-ai întreba pe jurnaliști cum a fost, ți-ar răspunde că s-au chinuit enorm de mult să scoată ceva bun de dat din el. Asta pentru că partidele politice, în complicitate cu mass-media (sau invers), au schimbat modul de a face agenda politică. Acest lucru s-a întors împotriva PNL ieri. E clar că liberalii au înlocuit circul oferit de PSD, dar nimicul cu care circul a fost înlocuit nu a adus prea multe lucruri pozitive.

Orice eveniment, pe lângă scopul de bază pentru care e organizat, are și un scop (o latură mai bine spus) comunicațional/ă. Congresul de ieri n-a părut a avea așa ceva, iar delegații sau presa n-au părut a avea vreun statut prea important. Când organizezi un eveniment de o asemenea amploare, cu o vizibilitate atât de mare, e crunt să lași lucrurile la voia întâmplării. Iar asta s-a văzut. De la faptul că lucrările au început cu întârziere și până la faptul că presa n-a avut ce să dea o zi întreagă. Când clamezi politica bunului-simt și un alt fel de a face politică, ce poți transmite când delegații congresului stau pe hol în timpul discursului președintelui lor? Orice altceva, dar nu politica bunului-simț.

Nu știu cine l-a învățat pe Crin că e bine să vorbești atât de mult. Sau poate că adoptarea votului pe liste i-a dat senzația că nici de consilieri pe probleme de comunicare nu mai are nevoie… Încă nu mi-e clar ce fel de om politic crede că un discurs de peste o oră poate aduce ceva bun, indiferent de conținutul său. De aici nu reies decât grave carențe la nivel comunicațional. Să faci un discurs bun înseamnă și să ții cont de publicul căruia îi prezenți discursul. Să știi că ai în față sute de delegați care vin de departe și care, fie vorba între noi, nici nu sunt foarte interesați de ce ai să spui tu, dar cu toate acestea să te încăpățânezi într-un discurs kilometric care te-a făcut până și pe tine să-ți pierzi răbdarea, e deplasat. Cu toții putem observa că lui Crin a început să-i placă vorba, dar nici chiar așa… Cu astfel de discursuri Crin nu face decât să le dea apă la moară celor care îl acuză de formă fără fond.

De Ludovic nu prea am ce spune. Că nu ți-ai pregătit nici măcar câteva idei pentru discurs denotă un dezinteres total. Apariția lui Orban a părut mai degrabă să scoată la iveală o luptă artificială a cărei singur scop a fost să nu-l lase pe Crin singur candidat.

Din punct de vedere politic o singură chestiune mi-a atras atenția din discursul lui Crin: PNL nu va mai fi un partid liberal pur. Fostul și noul președinte al partidului a vorbit despre o strategie pusă în practică de PDL încă de la înființare: înglobarea tuturor curentelor de centru-dreapta, într-un sistem de genul economie liberală, sistem social cu valori creștin-democrate și cultură conservatoare. Chiar sunt surprins de faptul că reacțiile față de aceste afirmații pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.

E clar că prin această decizie PNL și Crin Antonescu anulează o temă de atac față de principalul adversar, PDL. Partidul condus de Boc nu mai poate fi acuzat că e un partid de tipul catch-all, atât timp cât și foștii acuzatori încep să aplice aceeași strategie. Sunt foarte curios cum vor reacționa vechi membri liberali față de această nouă orientare. Mi-am amintesc chiar că Adrian Cioroianu afirma că și-ar dori ca sistemul politic să fie format în așa fel încât el, un liberal pur sânge, să se confrunte cu un conservator sau cu un creștin-democrat din alt partid.

Cu ce-am rămas eu după acest congres? Cu impresia că PNL e la acest moment departe de ceea ce clamează că e și de ce își dorește să fie.

Tagged on:                             

12 thoughts on “Despre Congresul PNL din mai multe privințe

  • martie 7, 2010 at 10:43 pm
    Permalink

    si mie mi-a parut bine sa te cunosc maestre..in oaza plicticoasa de normalitate:P care a fost congresul de ieri:)

    Reply
  • martie 7, 2010 at 11:10 pm
    Permalink

    Subscriu la zisa lui Ionut. Cat despre congres, pana si bloggerii au iesit in timpul discursului 🙂 M-a surprins si pe mine ca nu i-a zis niciun consilier de aspectul acesta

    Reply
  • martie 7, 2010 at 11:15 pm
    Permalink

    Si eu ma bucur ca v-am cunoscut 🙂 La o grabnica revedere 🙂

    Reply
  • martie 7, 2010 at 11:19 pm
    Permalink

    O analiză severă, pe alocuri, nu foarte des, puţin exagerată, dar majoritar corectă. Plictiseala era previzibilă ca o consecinţă a arhicunoscutului rezultat al alegerilor. A fost o formalitate. E cu va urma.

    Reply
  • martie 7, 2010 at 11:29 pm
    Permalink

    @Irongates Dupa mine chiar asta e problema. Formalitatea. Plictiseala ca o consecinta a rezultatului dinainte cunoscut. Asta nu pentru ca asa ar trebui sa fie, ci pentru ca ceva s-a gresit. Cand o sa mai aiba o zi intreaga la tv liberalii? Nu prea curand.

    La noi vad ca nu se intelege ca si pt. politica a comunica e la fel de important ca si pentru mediul privat de exemplu. Iar la nivel privat comunicarea e la middle management daca nu chiar la top.

    Reply
  • martie 8, 2010 at 2:08 am
    Permalink

    Solutia ar fi probabil o initiativa prin care politicienii sa fie invitati la urmatorul congres de blogeri.

    Reply
  • Pingback: Vazute si “nevazute” la Congresul PNL #NouaPolitica « Agentia de Rating Politic. Blog.

  • Pingback: Scurte impresii după Congresul PNL | Paul-Sorin Tiţa

  • martie 12, 2010 at 11:17 am
    Permalink

    Nu am avut placerea de a urmari Congresul PNL. Am auzit insa pareri extrem de multe conform carora s-a dat dovada de ceva mai multa diplomatie in cadrul sau.
    Ludovic Orban este un personaj pe care nu l-am admirat niciodata. E ceva in acest om care ma face sa nu il apreciez absolut deloc.
    As fi vrut insa, sa particip. Poate cu o ocazie viitoare. 🙂

    Reply
  • martie 20, 2010 at 11:05 pm
    Permalink

    salut adi. mi-am mutat blogul in casa noua:) asa ca te stept si pe acolo. seara faina

    Reply
  • aprilie 10, 2010 at 8:42 pm
    Permalink

    Intentia de a vorbi despre ultimul congres m-a bucurat, dar comentariile subtiri care au urmat m-au intristat. Chiar daca articolul poate constitui un punct de plecare in dezbatere, comentariile de pana acum imi creeaza aceeasi senzatie pe care ai avut-o cand ai vazut forfota de pe holuri in timp ce liberalul nr. 1 vorbea la tribuna.
    Intrebarea este ce nu a fost bun – discursul (articolul) sau auditoriul (cititorul)? Raspunsurile sunt neaparat necesare pentru ca afecteaza varful si baza. Daca astea-s defecte ce-a mai ramas? A ramas pericolul ca pe liberali sa-i prinda 2012 nepregatiti pentru competitie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.