Solomon a fost arestat. Se vorbește ba că justiția își face treaba, ba că l-a supărat pe ăl’ mare, ba că l-a dat în gât Penescu ș.a.m.d. Puțin mă interesează toate aceste chestii.

Cu toate acestea, situația mă interesează dintr-o altă privință. Una comunicațională. E cert că situația are și o asemenea latură, dar cu identificatul publicului țintă mi-e mai greu.

Să trecem în revistă câteva lucruri întâmplate astăzi: manifestații în fața teatrului din Craiova, manifestații în satul unde își are casa de vacanța primarul Craiovei, slujbe de susținere, interviuri luate susținătorilor, ba chiar manele cu versuri adaptate pentru situația dată. Toate acestea au putut fi vizionate astăzi pe Realitatea, dar nu și pe Antena 3. Subiectul a avut o amploare mult mai mică pe canalul trustului Intact, iar abordarea a fost una diferită. Anteniștii s-au învârtit, ca de obicei, în jurul cozii, „lovind” fără opreliște în „portocala mecanica”(sau stricată) a politicii românești.

Că Realitatea e momentan mult mai ponderată în ton decât Antena 3 asta e clar. Când Dana Grecu își începe emisiunea cu „Guvernul ne vrea morți”, iar Gabriela Vrânceanu Firea cu „Guvernul ne crede proști”, e clar că s-a întrecut limita. Ținând seama de acest context, cum decodăm ceea ce s-a întâmplat azi? Ok. Sper că nimeni nu crede că manifestațiile de azi au fost întâmplătoare sau că din greșeală o cameră de la Realitatea a fost în biserica în care preotul îndruma enoriașii să se roage pentru al lor primar. Am înțeles. Presiune publică. Dar pentru ce? Pentru imagine sau pentru justiție? Prima aș putea să o iau în considerare. Băi, ăsta o să iasă. Azi, mâine, poimâine, o să iasă. Poate o să mai și candideze, nu putem să-l lăsăm așa. Să arătăm cât de mult îl iubește lumea. Asta pot înțelege. Dar oare acest fel de presiune mai poate avea și un alt scop în această țară?

Vă rog pe voi să mă ajutați să înțeleg.

P.S. De azi fac parte din comunitatea Leacul Durerii 🙂

Tagged on:                             

8 thoughts on “Solomoniada. Posibile scenarii comunicaționale

 • martie 4, 2010 at 10:34 pm
  Permalink

  Cred ca publicul si media nu vor mai fi interesate daca iese Crin Antonescu ci daca iese A. Solomon. Nimic nu este ce pare a fi.

  Reply
 • martie 4, 2010 at 10:39 pm
  Permalink

  Cred ca este pura coincidenta. Eu nu sugerez altceva. 🙂 Asa se nimeri’.

  Reply
 • martie 4, 2010 at 10:43 pm
  Permalink

  Daca urmam scenariul sambata trebuie sa se mai intample ceva pentru ca atunci deja e suflata.

  Reply
 • martie 4, 2010 at 10:46 pm
  Permalink

  pai simbata iese dar…cine iese? de ce iese? cum de iese? dabia acu iese? pe unde iese? de cand iese pe acolo si nu pe dincolo? daca iese prin fata sau prin dos? Intrebarile sunt valabile atat pentru Crin cat si pentru Antonie. Deci sambata va fi o sarba olteneasca I ghes.

  Reply
 • martie 4, 2010 at 10:51 pm
  Permalink

  A,am uitat sa spun, s-ar putea sa iasa si Base. Vor iesi trei, numa ca redactia e una, e sambata, deci iti dai semana, Sutu sa fii si tot nai cum sa rezisti, are si tonomatu o limita.

  Reply
 • martie 4, 2010 at 11:58 pm
  Permalink

  Adi, salut si welcome onboard 🙂
  1. cei care au crescut sarpele la san vor primi in curand muscatura fatala.
  2. Cei care cred ca exista politica in coruptie vor invata ca coruptia nu are culoare si este generalizata.
  3. Cine a crezut ca Basescu este problema, vor vedea in curand ca el este remediul.
  4. Pentru folcloristi :”cui cu cui se scoate”
  5. Liberali dintre noi/voi au pierdut un partid care de fapt a fost privatizat de mult!

  Reply
 • martie 6, 2010 at 5:34 am
  Permalink

  Fac o incercare sa raspund la intrebarea ta. Sistematic, pentru ca lucrurile par complicate.
  Scenariul nr. 1 (S1): Solomon e declarat vinovat, face puscarie. Deci orice actiune, presupunand ca este coordonata, va avea ca scop evitarea realizarii acestui scenariu. Deci da, presiunea publica are in vedere influentarea deciziei instantei. Asta e lamurita.
  Scenariul nr. 2 (S2): Solomon e declarat nevinovat. E clar ca procesul va dura cativa ani. Timp in care Solomon ramane, cel mai probabil, membru PD-L. Doar ca, prin ceea ce s-a intamplat, el a cauzat PD-L un prejudiciu de imagine. Ceea ce inseamna ca pozitia sa in partid s-a deteriorat. Adica trebuie sa o repare. Deci publicul tinta e aici insusi partidul. Ce vrea sa dovedeasca? Pai incearca sa arate ca PD-L are nevoie de el. Niciun partid nu isi permite sa traga pe linie moarta un om care aduce voturi (in vreun fel sau altul, nu e relevant pentru discutia noastra). Or tot spectacol asta vrea sa ne spuna: Solomon poate sa aduca voturi si din inchisoare, si de la Polul Nord, de oriunde. Daca e declarat nevinovat, domnul primar isi poate conserva o pozitie favorabila in partid.
  Acum lucrurile se complica, pentru ca S2 si S1 se combina un pic in urmatorul rationament, pe care Solomon (probabil) incearca sa il induca membrilor (a se citi liderilor) PD-L: Daca Solomon aduce voturi, in pofida loviturii de imagine pe care a primit-o, o eventuala condamnare (adica excludere din PD-L) ar insemna ca noi pierdem aceste voturi (sau o mare parte din ele). Deci Solomon nu trebuie condamnat. Deci PD-L ar avea suficiente motive ca sa intervina (daca poate) in pronuntarea unui verdict favorabil.
  Sinteza:
  Public tinta primar: PD-L.
  Mesaj: Scapa-ti-ma din puscarie si va aduc voturi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.