Arhi semnala ieri un articol din Capital care anunța decizia senatului de la ASE cu privire la eliminarea examenului de admitere în programul de licență începând cu anul 2011.

Îmi cer scuze dacă devin redundant cu reforma asta a educației, dar mi se pare crucială. Nu știu cum va ieși legea educației din Parlament, nu știu dacă va fi votată, nu-mi pun prea mari speranțe în ea, oricum. Nu cred în soluții pe genunchi și nici în legi trecute doar cu numele.

În altă ordine de idei, sesizez cu părere de rău cum cu toții, de la președintele țării și până la ultimul om, atragem atenția asupra problemelor pe care le are sistemul de educație. Cu toate acestea soluțiile oferite par greu de înțeles, cel puțin de către mine.

Din experiența personală vă pot spune că primul examen adevărat a fost cel de admitere la facultate. Bacalaureatul și capacitatea (pentru că am prins sistemul ăsta de testare la sfârșitul clasei a 8-a) au fost ceva asemănător cu un examen. Am avut parte de teze mai importante decât frecțiile astea. În acest context, nu pot înțelege cum ASE-ul poate lua decizia eliminării examenului de admitere. Nu e de ajuns că poți număra pe degete facultățile care mai au examen la admitere sau pe cele care au un examen la capătul ciclului de licență?

Pot fi de acord cu faptul că această soluție ar fi una aplicabilă într-o societate normală. Dar noi nu suntem o societate normală. Într-un loc în care sistemul preuniversitar ar funcționa ca la carte mi s-ar părea normal ca istoricul educațional să fie de ajuns pentru intrarea la facultate. Dar în situația în care modul de notare al elevilor numai echitabil nu poate fi numit și în situația în care numărul analfabeților cu diploma de bacalaureat e din ce în ce mai mare, nu pot găsi nici măcar un argument pentru eliminarea examenului de admitere la una din cele mai renumite universități din țară.

La fel de trist știți ce e? Că sistemul privat, atât cel preuniversitar, cât și cel universitar, nu oferă soluții alternative. Sunt doar afaceri prin care li se iau banii celor care vor să aibă o diplomă cu puțin efort.

Tagged on:                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.