Putem intui modul în care PD-L s-a dezvoltat ca partid și implicit ca putere odată ajuns în frunte. În fond și la urma urmei, creșterea (care de fapt a fost reinventare) procentelor și schimbarea rangului dintr-un partid „suntem și noi cu băieții” la un partid „cel mai șmecher din parcare” într-un timp relativ scurt a avut nevoie de o rețetă. În momentul actual, rețeta folosită începe să se întoarcă împotriva „doctorului” și a „pacientului” (dacă tot am pomenit de rețetă 🙂 ). Situația în care PD-L a ajuns îi face pe mulți să dezerteze. Și nu mă refer la deputați sau la senatori aici (miza lor mi se pare destul de mică, chiar dacă cu ei se joacă moțiunea), ci la oamenii din rândul doi și trei.

În seara aceasta, la Ora de foc pe Realitatea, am avut parte de unul din primele episoade ale acestei lupte cu propriul sistem. Mai precis, Diana Severin, fosta şefă a Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova a venit „să-i dea în gât” în direct pe alții (ca să vorbim pe șleau). Într-o discuție frumos împachetată de moderatori și de invitați (printre care și noul șef de grup parlamentar și noul purtător de mesaj al PSD, Ilie Sârbu 🙂 ) s-a ajuns rapid (dar totodată natural prin discuțiile generale despre evaziune) la acuzele doamnei Severin. Aceasta „a dat în” șeful ANAF, Sorin Blejnar și într-un alt apropiat al PD-L, angajat actualmente  (din câte am înțeles) la ANAF, Ștefăniță Prisăcaru. Fosta directoare (bineînțeles că și fost membru PD-L) a afirmat că Sorin Blejnar nu a făcut nimic în legătura cu niște dosare de evaziune fiscală puse pe biroul acestuia de ea însăși, iar Ștefăniță Prisăcaru a informat-o cu privire la demiterea ei din funcție pe motiv de neprimire de șpagă. Nu intrăm în detaliu pentru că nu asta mă interesează.

Trecând toate acestea în planul comunicațional ce putem înțelege? Putem anticipa faptul că acest episod va face parte dintr-un lung serial. Mai precis, ieșirea oamenilor PD-L din sistem și acuzele aduse de aceștia oamenilor rămași în sistem și sistemului în general poate fi noua temă principală de atac a opoziției. Ipoteza mi se pare viabilă, iar succesul acestui tip de război cred că va sta în cât vor fi dispuși foștii să spună și ce „vor avea la mână”.

Foarte interesant de urmărit a fost și ce s-a întâmplat după această primă parte a emisiunii în care a fost invitată doamna Severin, iar prin telefon a intrat Sorin Blejnar pentru a răspunde acuzațiilor (nu cu prea mult succes). Cine credeți că a fost invitat în a doua parte a emisiunii? Victor Ponta 🙂 . Asta în timp ce Crin Antonescu își omora timpul cu Gâdea și Ciuvică la Antena 3.

PSD-ul pare a înțelege mai multe decât PNL-ul la momentul actual. Sau dacă nu e vorba de înțelegere a problemelor atunci cu siguranță e vorba de anticipare. Punctual: lumea care stă și se uită la Gâdea sau îl ascultă pe Ciuvică nu mai trebuie „câștigată” (gata, treci la alt nivel). E lesne de înțeles că venind din postura de opozant într-o emisiune în care în prealabil oameni „de-ai lor” au venit să-i critice și să le dea în vileag „mersurile” e mult mai eficient din punct de vedere comunicațional.

Chiar sunt curios dacă episodul din această seara va rămâne unul sporadic sau e doar începutul…

Tagged on:                                         

13 thoughts on “Lupta cu propriul sistem. Studiul de caz PD-L

 • august 31, 2010 at 10:56 pm
  Permalink

  Foarte buna analiza cat si concluzia.

  Reply
 • august 31, 2010 at 10:59 pm
  Permalink

  vor mai fi, in mod sigur. una dintre problemele majore ale pdl-ului a fost faptul ca toti cei din varf au dorit sa-si puna oamenii pe posturi. si s-a ajuns, prin loterie, ca directorul sa fie de la videanu, adjunctul de la bercanu (exemplu) si angajatii de la nu mai stiu cine. o problema continua au fost si deconcentratele, unde sunt deja 3-4 directorasi pe acelasi post. si mai adaug si faptul ca, odata ce-a venit boc, bucurestiul nu s-a mai bucurat de 6 ‘numere’ la loterie, ci doar de 1. Deci unul din bucuresti, altul din provincie (e.g. cluj).

  normal ca i-au luat pe toti dracii, mai ales cand bvb si cei din executiv intorc banii cu lopata, iar alde’ deputatul proaspat venit nici macar nu-si poate termina biserica promisa pe bani grei de spaga parintelului.

  Reply
 • august 31, 2010 at 11:09 pm
  Permalink

  @Semanticus Sa traiesti 🙂

  @mihnea Buna observatia ta. E de rasu-plansu 🙂

  Reply
 • august 31, 2010 at 11:11 pm
  Permalink

  hm…ai avut răbdare să te uiți la așa ceva. eu am renunțat de ceva vreme să mai practic „sportul” acesta. n-are sens

  Reply
 • august 31, 2010 at 11:13 pm
  Permalink

  @Camil Eh, pe mine ma impulsioneaza caracterul „educativ” daca pot spune asa 🙂 din punctul de vedere al comunicarii politice care ma intereseaza. Mi-am dat seama de la inceput ca e „o paine de mancat” si am rezistat eroic :p

  Reply
 • Pingback: S-ar descurca mai bine Victor Ponta in functia de premier decat Emil Boc? « Blogul Monicai Marinescu

 • august 31, 2010 at 11:46 pm
  Permalink

  da, evident, dacă vrei să faci asta mai departe e ok. precum studiază antropologul triburile primitive din junglă 😉

  Reply
 • septembrie 1, 2010 at 12:27 am
  Permalink

  @Turnofftheglory Cred ca as putea sa o iau drept un compliment in cazul de fata :)) Multumesc ;))

  Reply
  • septembrie 2, 2010 at 10:04 am
   Permalink

   Este desigur. Eu tin FM-ul in background cand am treaba, dar macane mai degraba in gol ca zgomot de fond.

   Reply
 • septembrie 3, 2010 at 1:41 pm
  Permalink

  Adi,mai e destul de mult pana se ajunge la ceea ce numim noi „comunicare politica”. Deocamdata, nu exista o baza a diplomatiei in randul celor din PD-L, deci nici macar in ceea ce priveste transmiterea unor informatii de baza nu se mai pricep.

  Multi sobolani parasesc nava acum. Nu pentru principii, ci pentru simplu fapt ca se scufunda. E lupta pe ciolan,intotdeauna a fost si asa ramane pentru ei. Toata minunea cu remanierea e doar un show ieftin. Pe fond, nu s-a rezolvat absolut nimic.

  Am urmarit aseara emisiunea lui Gadea si mi-a placut analiza lui Vali Stan. Ciuvica era total pierdut, asta m-a distrat maxim. Profesorul le-a dat clasa si cam ce am vazut la el se poate numi analiza pe asa-zisa strategie politica. Din punctul de vedere al comunicarii, consider pdl-ul inca la un nivel minim (ca sa fiu draguta)pentru simplu fapt ca nu au curajul de a fata unor intrebari serioase. Lupta e intre ei pentru scaune, atat.

  Reply
 • februarie 24, 2011 at 8:23 pm
  Permalink

  Doamna Diana Severin revine in forta la Antena3, la Dana Grecu, cu fix aceleasi acuzatii (doar ca intr-un context mult mai favorabil, in care Sorin Blejnar a devenit „Regina”).

  Reply
 • februarie 24, 2011 at 8:29 pm
  Permalink

  PS:

  Diana Severin: Voi da statul in judecata! Nu pentru mine, ci pentru a se face dreptate!

  Sunt curios daca a zis asta si in 2010.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.