Aseară, Realitatea Tv (pe baza unei informații la pont zice-se) a adus în atenția publicului faptul că ministrul de Interne, Traian Igaș, a terminat studiile liceale la vârsta de 24 de ani. În timpul emisiunii a intrat în direct Valer Marian (senator PSD de Satu Mare) și a precizat faptul că în cursul lunii noiembrie a adresat o întrebare ministrului Igaș, cerându-i informații despre studiile efectuate și data finalizării lor. Răspunsul a fost evaziv așa că senatorul și-a continuat investigația și a aflat că Igaș a terminat liceul la 24 de ani, iar licența în drept și-a luat-o în jurul vârstei de 40 de ani la o facultate privată din Arad, modul de școlarizare fiind la distanță. Mai mult decât atât, „băiatul ăsta care a învățat legea”, așa cum l-a caracterizat președintele Băsescu pe actualul ministru de interne, se pare că nu a profesat niciodată dreptul.

Acesta e doar unul din exemplele care mă fac să cred că partidele din opoziție sunt cel puțin leneșe dacă nu și lipsite de o minimă curiozitate. La adăpostul scăderii vertiginoase în sondaje a PDL-ului și implicit a președintelui Băsescu și a premierului Boc, partidele din opoziție par a nu valorifica la maxim contextul actual. Canalizarea tuturor eforturilor pe moțiunile de cenzură care par să nu aibă vreo șansă în această legislatură miroase a autosuficiență. E adevărat că pe lângă războiul continuu cu actuala putere, PSD și PNL duc și o luptă în interiorul opoziției, dar aceasta nu poate fi considerată o scuză.

PDL-ul a ajuns la 10-15%. Mai jos de atât e greu de crezut că va ajunge indiferent ce va fi. Astfel, ce-a fost de câștigat de pe urmă numeroaselor măsuri nepopulare, de pe urma numeroaselor asumări de răspundere sau de pe urma protestelor de stradă s-a câștigat. Opoziția, sau cel puțin fiecare partid de opoziție în parte, trebuie să găsească metode noi de a capitaliza situația actuală. În acest sens, mi-e greu să înțeleg cum un „subiect” precum cel relatat la începutul articolului (și descoperit, culmea, de un parlamentar din opoziție) trece neobservat și ajunge să fie adus la cunoștința publicului tot de mass-media.

Ceea ce par să nu înțeleagă partidele din opoziție la acest moment e că etapa războaielor mari a trecut. Nu cred că până la alegerile parlamentare vom avea parte de noi coaliții și implicit nici de noi guverne. Astfel, micile bătălii câștigate de partidele din opoziție pot fi hotărâtoare atât pentru negocierile legate de posibile alianțe în anul care stă să înceapă, cât și în perspectiva anului electoral 2012.

Tagged on:                                             

6 thoughts on “Autosuficiența partidelor din opoziție

  • decembrie 30, 2010 at 3:52 pm
    Permalink

    Eu ma intreb, chiar era nevoie de asemenea investigatii profunde? Cred ca daca se chinuiau putin pe „goagal” gaseau destul de repede cand, unde si ce studii a facut Igas.

    Sunt de acord, partidele de opozitie par sa aiba privirea atintita doar catre viitorul extrem de apropiat. Largirea acestui orizont cred ca le-ar fi benefica.

    Dar sa stii ca in PNL exista si oameni care privesc dincolo de evenimentele imediate.

    Reply
  • decembrie 30, 2010 at 3:59 pm
    Permalink

    Sunt sigur ca si in PSD sunt oameni care privesc dincolo de evenimentele apropiate. Eu ma refeream la faptul ca in razboiul mediatic trebuie incercate si alte tactici si implicit cauze. Ok, majoritatea romanilor au percutat la mesajaul opozitiei: mai toti or sa-ti raspunda ca am ajuns aici din cauza lui Basescu, Boc si din cauza PDL. Si ce s-a castigat in lupta asta ti-o arata sondajele. Dar pe de alta parte din aia 10-15% al lor n-ai sa mai iei nici daca ajungem Grecia, iar pe ceilalti care sunt in dubii daca sa mai vina sau nu sa voteze n-o sa-i castigi cu aceleasi si acelasi scenarii.

    Reply
    • ianuarie 2, 2011 at 7:02 pm
      Permalink

      Adi, chiar tu spui că de la PD-L nu mai ai ce să iei, cel puţin nu prin „luptă mediatică”. Aşa că nu văd ce impact are să denunţi un ministru că nu i-a plăcut cartea prea tare. Nici cel mai înfocat suporter al PD-L nu crede că partidul are vreo politică de promovare a resurselor umane bazată pe competenţă. Eu zic că a trecut vremea denunţării incompetenţei Guvernului, deja s-a câştigat tot ce se putea câştiga pe tactica asta. Micile bătălii trebuie duse în ce priveşte infrastructura electorală, pentru a concretiza potenţialul de vot pe care partidele din Opoziţie l-au dobândit.

      Reply
  • decembrie 30, 2010 at 10:16 pm
    Permalink

    Eu sunt sigur ca in PD-L sunt oameni care privesc dincolo de evenimentele apropiate si pregatesc legea electorala care sa le permita o frauda de proportii prin votul prin corespondenta. Proiectul PDL se „coace” de prin 2008.

    Reply
  • decembrie 31, 2010 at 12:11 am
    Permalink

    Faptul ca Ministrul de Interne a obtinut diploma de BAC la 24 de ani poate reprezenta o stire de interes public. Nu prea ma intereseaza care partid a oferit pontul televiziunii mogulului. De asemenea, spunea aseara deputatul Voicu de la PNL ca pentru a fi ministru poti sa ai si 4 clase, nu scrie in lege ca trebuie sa fii absolvent de studii superioare. (asta te poate revolta) Desigur, Domnul Igas a absolvit pe repede inainte 3 facultati.
    Ideea este ca PD-L va pierde si pentru ca filosofia resurselor umane in interiorul partidului este defecta. Nu stiu cine este Ialomitianu, de Botis stiu ca are falcute si e ardelean – asta e un plus – si in rest sunt cam plati, cu exceptia Elenei Udrea.
    La cum arata politicienii de astazi, o sa le acord un vot celor din Partidul Poporului.

    Reply
  • ianuarie 6, 2011 at 4:42 pm
    Permalink

    @Adi

    ai facut o analiza cumva si care a fost gradul de autosuficienta a „jurnalistilor portocalii” de vreo doi – trei ani de zile? Sau nu crezi ca tinea tot de „politica de partid” fie ca se numea it morar fie ca se numea patrasconiu, lupea, tru sau tovarasa colonel. Daca nu uit „subiectul” repetentiei lui Crin Antonescu tine de vreo 2 ani de zile. Nu-i asa? Si asta pt sustinatori de partid care este „la guvernare” nici macar in opozitie. Comunicare nu? Spune, spune pana la urma tot o sa ramana ceva nu?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.