Au ieșit pe piață primele cifre ale sondajelor USL. Nu știu cum, că doar rezultatele nu îi avantajeze, dar important e că au ieșit. Iar eu unul nu ma îndoiesc de veridicitatea cifrelor (în majoritatea cazurilor). De citit în amănunt pe Realitatea și pe Impact News.

Cel mai important lucru care reiese e că USL nu poate învinge PDL în primăriile reședință de județ și la consiliile județene conduse de democrat-liberali (sau mai corect spus e puțin probabil să…). Nu e o surpriză pentru mine. Era de intuit acest lucru și nici nu cred că strategii USL nu știau acest lucru. Cu toate acestea, s-au identificat câteva locuri unde opoziția ar putea totuși câștiga consiliile județene: Bistrița-Năsăud, Iași și Neamt. La primele două nu cunosc situația, dar în Neamț cu siguranță n-au nici o șansă. Se vorbea de Culiță Tărâță și de Ioan Munteanu într-unul din cele două articole ca posibili candidați care l-ar putea bate pe Pruteanu deși momentan stau mai prost decât el. Spre surprinderea tuturor, trebuie să-i anunț că Tărâță e la UNPR, iar Munteanu (deși e parlamentar independent) tot de partea puterii e. Dacă mai punem la socoteală și faptul că liberalii și social-democrații n-au nici măcar un politician în județul Neamț care să beneficieză de o minimă „trecere la public” putem spune că Neamț va fi unul din județele de frunte pentru Putere. Amintesc aici și ce am spus în articolul trecut: dacă PDL câștiga și alegerile parțiale din 21 auagust,  Opoziția ar mai avea doar un parlamentar din cei 11 reprezentanți ai județului în Parlament.

Știrea apărută azi și care poate avea un potențial demobilizator pentru bazinul propriu al USL pare să-i fi luat puțin pe nepregătite pe politicienii din opoziție. Putem sesiza asta din reacția lui Victor Ponta de pe blogul personal. Din promtitudinea și virulența atacurilor la adresa lui Băsescu și a Puterii actuale poate reiese o oarecare iritare față de ce a apărut azi. Repet, nu neapărat față de rezultate (nu cred că nu e așa și nici nu cred că mai marii USL nu erau conștienți cu privire la această stare de fapt), ci față de apariția știrii.

În altă ordine de idei, atât articolele amintite în primul paragraf, cât și președintele PSD pe blogul personal amintesc foarte des faptul că USL, în aceleași sondaej, la vot politic trece de 50%. Ce putem înțelege din acest lucru? Că deocamdată e greu de intuit cum alegeri locale vor influența alegerile parlamentare și, de ce nu, chiar și pe cele prezidențiale (cu toate că până în 2014 e drum lung). Sau mai bine spus, e greu de intuit cât de tare vor fi influențate alegerile generale de alegerile locale. Până la urmă cred că acest aspect va da specificitatea anului electoral 2012 (privit din perspectivă stratetigică și comunicațională). Nici nu vreau să mă gândescă câtă muncă va fi și de o parte și de altă în perioada vară-toamnă 2012. Asta pentru că alegerile locale n-au cum să nu reprezinte o repoziționare pentru ambele tabere. USL trebuie să joace altfel și în cazul în care localele reprezintă un eșec, dar și în cazul în care vor strânge 50%. De cealaltă parte, pierderea unor bastione la alegerile locale poate reprezenta cel mai important semn al înfrângerii din toamnă, dar niște locale cu un scor decent poate reprezenta șansa cea mare pentru generale (atât din punct de vedere al resurselor, cât și din punct de vedere strategic).

Din perspectiva campaniei electorale pentru alegerile locale, diferența dintre votul politic pentru USL și opțiunea propriu-zisă pentru un candidat la alegerile locale poate să însemne o diferență clară de strategie între cei doi poli de putere. Mă aștept să vad candidați ai PDL personificați, individualizați și scoși cât de mult de sub „umbrela” partidului. De partea cealaltă m-aștept la o strategie care să încerce să transforme votul politic într-un rezultat asemănător în alegerile locale, adică m-aștept să văd USL, Ponta și Antonescu pe toate gardurile și ulițele din această țară. Cum vor face strategii USL să treacă peste examenul localelor, rămâne de văzut.

Tagged on:                                                 

6 thoughts on “Despre sondajele interne ale USL și o concluzie: alegerile locale – mai importante ca niciodată

  • august 3, 2011 at 5:46 pm
    Permalink

    Analiza facuta mai sus nu e a USL.Ea a fost conceputa de pedelici pentru a-i demobiliza pe simpatizantii acesteia.Din pacate vad ca o mare parte din presa a luat tampenia asta ca apartinand USL.Ea doar a fost facuta sa para ca vine de acolo.In alta ordine,deocamdata USL inca nu si-a stabilit clar candidatii ce vor intra in locale.Odata ce acestia vor fi stabiliti abia atunci se va putea discuta de sansele lor reale.Apoi,nu trebuie uitat faptul ca la Bacau,in 2004 Sechelariu a fost batut cu toate ca avusese 72% in sondaje cu o saptamana inainte de vot.Apoi,in aceste sondaje au intrat si candidati PNL si ai PSD dar si ai PC.E normal ca-n fiefurile PDL sa aiba procente mai mici fiindca acestea se impart la 3.Dar cand va fi desemnat un candidat unic atunci situatia se va schimba.Asa ca nu mai tot aruncati pe piata asemenea aberatii ca nu faceti decat sa le dati apa la moara pedelicilor.

    Reply
  • august 3, 2011 at 7:37 pm
    Permalink

    2 chestiuni:
    1. cred ca cei care sunt acum in functie nu mai au cum sa creasca. cine are acum 40, va ramane la 40.
    2. sondajele s-au facut separat pe fiecare candidat in parte. in momentul in care candidatul usl va fi individualizat iar alianta se va pune in spatele lui, cred ca datele se vor schimba.

    de aceea, cred ca unde are sub 50%, pdl are o mare problema.

    Reply
  • august 3, 2011 at 8:15 pm
    Permalink

    @Cristi
    asta e tot ce puteti? Slabut, slabut. De fapt este asa cum ma asteptam (si m-ati obisnuit)
    JOS BASESCU!

    Reply
  • august 4, 2011 at 4:35 pm
    Permalink

    Domnule Zabava,da daca dumneavoastra sunteti atat de destept de ce nu ne oferiti pe acest blog niste solutii?Ca vad ca la critica va pricepeti.Eu personal ignor oamenii care nu stiu decat sa critice fara sa vina cu vreo idee constructiva.Vreau sa vad care sunt ideile dumneavoastra pentru aceasta situatie.Si sper sa nu-mi luati in nume de rau aceasta cerere fiindca eu o fac cu buna credinta.Deci astept ideile dumneavoastra legate de cum poate castiga USL alegerile locale.

    Reply
  • august 4, 2011 at 5:43 pm
    Permalink

    @cristi Nici o suparare, dar eu nu cred ca am criticat ceva :). Doar am observat si am analizat. Si da, de aceeasi factura sunt si eu: imi plac oamenii care vin si cu o idee pe langa critica. Dar in acest caz nu se pune problema. Aici e vorba de comunicare si strategie politica. Dumneavostra imi spuneti sa dau idei legate de cum poate castiga USL alegerile locale ca si cum acest lucru e o necesitate. Poate alt cititor vrea victoria celeilalte parti. Oricum, daca au nevoie de umila mea parere, si unii si altii, stiu unde sa ma gaseaca :))

    Repet, aici nu e vorba de critica si de solutii ci de analiza. Multumesc

    Reply
  • noiembrie 23, 2011 at 5:57 pm
    Permalink

    Nu stiu cine si cum a facut sondaje pe plan local, dar nu am auzit de la nici ub cetatean din orasul meu, ca cu cine ar vota in caz de alegeri.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.