Am fost surprins să văd că momentul trecerii unui an de la alegerile parlamentare n-a fost folosit din punct de vedere comunicațional nici de putere și nici de către opoziție. Chiar stăteam și mă întrebam alaltăieri cum ar putea un astfel de moment să scape nevalorificat. Am primit un răspuns ieri.

Sarabanda proiectelor controversate din Parlament (lobby, mine, conflict de interese, cod penal, jocuri de noroc; au fost atât de multe încât am impresia că de fiecare dată când încerc să le trec în revistă uit câte ceva) e răspunsul pentru care puterea n-a marcat momentul trecerii unui an de la victoria din 2012. Ar fi fost o prostie să vorbească despre binele făcut în ultimul an când încercau să treacă prin Parlament niște legi mai mult decât controversate.

Însă n-am primit răspunsul din partea opoziție. Ieri dimineață, când s-a aflat în mare măsură ce se va petrece în Parlament, am crezut că ăsta a fost de fapt motivul. Credeam că au așteptat 10 decembrie și toate proiectele controversate din Parlament pentru a face legătura cu anul trecut de la victoria USL. Însă, surpriză! Nu-mi pot aminti nici măcar o reacție publică de luat înseamă venită din partea opoziție. E drept, ei se află în situația amintită în precedentul articol de pe blog, nu reușesc să aibă o prezență de luat în seamă pe scena mediatică și stau în umbra lui Traian Băsescu. Dar asta nu mai poate fi o scuză. Te legi de garduri, scrii pe cer cu litere de-o șchiopă ce face actuala putere, faci orice, dar nu ratezi un asemenea moment.

Însă ziua de ieri a adus ceva și mai important decât lipsa unor acțiuni comunicaționale din partea puterii sau a opoziției. Lumea a reacționat. Am văzut oameni dezinteresați de politică reacționând pe rețelele de socializare sau pe bloguri, oameni tineri care fac parte dintr-o generație ce nu acordă atenție scenei politice. Articole de genul celor scrise de Vlad Petreanu sau Moise Guran au strâns mii de share-uri pe facebook. Mai trecem în revistă încă o dată toate prostetele legate de Roșia Montană și gazele de șist și nu avem cum să nu admitem că acolo, în societate, e ceva ce n-a mai fost de ceva timp.

Întrebarea care se naște e cine profită? Cine e în stare să reprezinte acest segment de nemulțumiți care mai nou par a dori să aibă un cuvânt de spus? Se spune că nu trebuie să investești resurse pentru a încerca să câștigi simpatia unui public care de obicei nu vine la vot. Suntem și de această dată în aceeași situație? Rămâne de văzut. Singurul lucru cert e că la anul pe vremea asta vom ști răspunsurile la întrebările de mai sus. E important însă ca aceia care sunt interesați de un astfel de segment de public să înțeleagă că e nevoie de mult mai mult din punct de vedere comunicațional pentru a face din acest public unul care să conteze.

Tagged on:                         

3 thoughts on “Cine profită după ziua de ieri?

 • decembrie 12, 2013 at 10:59 am
  Permalink

  Acţiuni s-au întreprins de către Mişcarea Populară prin distribuirea unor flyere în Bucureşti, nu numai pe mediul online. Faptul că nu sunt preluate de mass-media astfel de iniţiative nu mai ţine de noi….
  În ciuda ororilor făcute, suntem încă puţini care conştientizăm cu adevărat impactul lor.

  Reply
 • decembrie 12, 2013 at 11:05 am
  Permalink

  cam devreme sa spunem ca nemultumitii doresc alt partid, prea devreme, cred cativa ca ar fi nevoie de alt partid, dar este greu sa mai faci un partid relevant, il faci de forma dar nu conteaza

  Reply
 • februarie 7, 2014 at 12:57 am
  Permalink

  Orice ar face sa faca bine si sa aiba si cetatenii ceva din castigat din actiunile lor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.