Articol publicat și pe Blogurile Adevărul
După o campanie prezidențială dominată de activitatea intensă a Direcției Naționale Anticorupție și de tema justiției, după victoria lui Klaus Iohannis și pozițiile sale publice în ceea ce privește statul de drept și continuarea luptei anticorupție, după consultările președintelui cu partidele parlamentare, după încuviințarea „pe bandă” în Parlament a tuturor cererilor venite de la procurori cu privire la anumiți parlamentari, nimic nu prevestea ce s-a întâmplat ieri la Senat în cazul Vosganian.
O scurtă trecere în revistă a faptelor. În octombrie 2013 ajungea la Senat cererea procurorilor de încuviințare a urmăririi penale în cazul senatorului Varujan Vosganian. Comisia juridică a Senatului aviza negativ cererea procurorilor după un vot de 5 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”. Senatorii aveau să urmeze „sfatul” colegilor din Comisia juridică și, cu 25 de voturi „pentru” și 126 „împotrivă”, respingeau cererea procurorilor în cazul Vosganian. După un an și patru luni, procurorii revin cu o nouă cerere în cazul Vosganian. Cu unanimitate de voturi, Comisia juridică avizează pozitiv cererea procurorilor. La votul din plen ea este respinsă cu 57 de voturi „pentru” și 71 „împotrivă”. Acestea sunt faptele, acum să vedem și înterpretările date evenimentului de principalii actori politici.
Klaus Iohannis: „Mă așteptam ca Senatul să încuviințeze solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât și în recentul discurs ținut în plenul Parlamentului. În fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau funcție.”
Președintele României a fost primul actor important care a reacționat după rezultatul votului din Senat și a trasat de la bun început cadrul dezbaterii ulterioare: senatori vs. justiție/schimbare/votul din 16 noiembrie, într-o oarecare măsură chiar senatori vs. Klaus Iohannis.
Victor Ponta: „Votul Senatului în cazul Vosganian – o mare greșeală și inconsecvență! Noua Alianță Blaga / Gorghiu / Geoană / Vanghelie își arată prioritățile!”
Victor Ponta a încercat imediat să profite de pe urma votului din Senat. Aritmetica pare însă să îi contrazică teza folosită ca argument: toți cei enumerați mai sus nu par să aibă 71 de voturi în Senat, atâtea câte s-au exprimat împotriva cererei procurorilor. Ba mai mult, o parte dintre senatorii liberali au lipsit, iar alții au votat la vedere pentru încuviințarea începerii urmăririi penale. Ce rămâne însă după reacția președintelui PSD e anticiparea faptului că actuala coaliție de guvernarea va pierde majoritatea în Senat. Victor Ponta s-a folosit de „momentul” Vosganian în încercarea de profilare a unei majorități care încă nu s-a format, chiar dacă acest lucru a însemnat implicit și acceptarea ideii că apariția ei este iminentă.
Alina Gorghiu: „Senatori din toate partidele au votat, astăzi, regretabil, pentru a bloca bunul mers al justiției. Nu vreau să arunc responsabilitatea asupra acestui vot pe alte partide.
Din păcate, nici domnul senator Varujan Vosganian, nici unii dintre colegii din PNL nu au înțeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalți cetățeni ai României.
Dacă nu vom reuși să avem încredere în justiție, nimic nu se va putea schimba în România.
M-aș fi așteptat la o atitudine mai responsabilă și la mai puțină emoție din partea senatorilor.
Acest vot nu este definitoriu pentru PNL, îl consider un accident. Asemenea situații sunt de neacceptat. Parlamentarii PNL care nu vor vota la vedere, de aici înainte, în cazuri similare, vor fi în situația de a nu fi respectat o decizie asumată politic de întreaga conducere a PNL.”
Președintele PNL a încercat să continue cheia de interpretare dată evenimentului de către președinte, dar i-a adăugat nuanțe în plus, necesare ținând cont de poziția pe care o ocupă: blamarea publică a propriilor senatori și un orizont pentru sancțiuni în caz că acest lucru se va mai întâmpla. Subiectul pare a nu fi încheiat în interiorul PNL și chiar dacă măsurile nu vor fi luate azi sau mâine ele vor apărea. Iohannis are nevoie de PNL, PNL are nevoie de Iohannis, iar aceste două lucruri nu se pot întâmpla decât dacă există un parteneriat clar între cele două entități, parteneriat în care nu-și poate avea locul ce s-a întâmplat ieri. Iar senatorii care au votat împotriva încuviințării cererii procurorilor își vor da seama curând de acest lucru.
Elena Udrea: „Când a fost vorba de mine, au stat până la 1 noaptea, ca să voteze de două ori avizul privind începerea urmăririi penale şi de trei ori avizul pentru arestare. Spre deosebire de domnul Vosganian, eu am cerut ca justiţia să-şi urmeze cursul, aşa cum este firesc într-o democraţie.
Dublul standard pe care îl aplică parlamentarii PSD şi PNL astăzi arată că aceştia nu gândesc principial şi iată de unde provine slăbiciunea legislativului şi neîncrederea în clasa politică.
Eu nu spun că Varujan Vosganian este vinovat, ci doar atrag atenţia aspupra faptului că politicienii, cei care ar trebui să conducă România pentru că sunt validaţi prin vot de popor, acţionează în continuare după calcule mărunte, neîntrezărind pericolul real care planează asupra ţării. Nu-i de mirare că puterea este exercitată ocult de oameni din umbră în faţa cărora multora dintre aceiaşi oameni politici le tremură genunchii.”
Din spatele gratiilor, Elena Udrea a încercat să profite de moment pentru a transmite două tipuri de mesaje. După o scurtă victimizare și o nouă încercare de profilare în sensul „personaj puternic” (ce-i drept, aici a ajutat-o tare mult și prestația domnului Vosganian), primul mesaj transmis a fost unul politic: „dublul standard” al PSD și PNL (un fel de PSD, PNL aceeași mizerie). Politic, Elena Udrea pare că moare, dar nu se predă. Al doilea tip de mesaj a fost personal și a continuat teza pe care fostul candidat la prezidențiale a expus-o în ultima perioadă: „puterea nu-i la politicieni, nu vă lăsați păcăliți”.
Monica Macovei: „Ceea ce s-a întâmplat în Senatul României este o rușine. Senatorii să ne spună cum au votat astăzi în cazul Vosganian. Senatorii au pus din nou un pumn în gură Justiției și l-au scăpat pe senatorul Varujan Vosganian, membru PNL, de urmărirea penală. Este a doua oară când Varujan Vosganian este „mai egal” în fața legii decât toți ceilalți români, doar pentru că parlamentarii PSD și PNL vor și pot. Și PSD și PNL au arătat astăzi, din nou, că una spun și alta fac, și că declarațiile de după consultările de la Cotroceni au fost doar minciuni.”
Marginalizată fiind în spațiul politic și media după rezultatul alegerilor și după ce Klaus Iohannis i-a preluat tema justiției, Monica Macovei primește cu bucurie orice eveniment precum cel de ieri din Senat în speranța că vocea ei va fi auzită. Mesajul politic e clar: „PSD, PNL aceeași mizerie”, cartea normală pe care orice politician (fie el Băsescu, PMP, Udrea, Monica Macovei) se vede nevoit să o joace în actuala configurație politică.
Pe lângă actorii politici mai rămân pozițiile jucătorilor din media, liderii de opinie, trendsetter-ii din online, însă pozițiile lor au gravitat în jurul liniilor directoare transmise de principalii lideri politici.
În avalanșa de subiecte de zilele acestea (scandalul care o are protagonistă pe Elena Udrea, reapariția în scenă a lui Traian Băsescu, negocierile la nivel înalt privind conflictul din Ucraina, guvernul din Republica Moldova ș.a.m.d.), scandalul votului din Senat n-a avut anvergură. După câteva ore în care a fost cap de afiș n-a mai rămas decât subiect de câteva știri în jurnalele de a doua zi și temă de dezbatere în online. La adăpostul votului din 16 noiembrie și a cotei încredere venite pe seama acestuia, Klaus Iohannis are capacitatea de a trasa cadrul dezbaterii pentru subiectele importante. Și asta a făcut. A blamat senatorii, iar ziua de ieri mai zgâlțâie o dată Parlamentul, și așa foarte șubrejit, pe drumul către 2016.