PNL va avea congres pe 20-21 martie si isi va decide noul presedinte. Se stie deja ca nu va fi un congres doar pe hartie, taberele s-au facut deja si cu siguranta va o batalie pentru presedentia PNL. Spuneam nu demult ca PNL e cel mai avantajat partid la alegerile din 30 noiembrie. Banuiam ca nu vor rezista si vor intra din nou la guvernare, dar au gandit bine si au ramas linistiti in opozitie. O decizie pentru viitorul partidului, iar rezultatele deja se vad. Coalitia formata din PSD si PD-L isi da singura la gioale inca de la semnarea pactului ala pentru Romania.

Dar cum o minune nu tine foarte mult, PNL a ajuns din nou intr-un punct critic. Un punct pe care eu il vad mult mai important decat alegerile de pe 30 noiembrie. Antonescu si Orban vor sa-l dea jos pe Tariceanu. Pentru asta au nevoie de oamenii din teritoriu, iar asa zisa campanie e inceputa de o buna bucata de timp. Citeam undeva ca cei ce doresc sa-l dea jos pe Tariceanu au nevoie de un argument, iar singurul pe care il au la mana e intrarea la guvernarea, sau mai bine zis neintrarea la guvernare de dupa 30 noiembrie. Si Orban si Antonescu stiu ca nu ar fi fost o decizie inteleapta, dar totusi au nevoie de un argument pentru debarcarea lui Tariceanu si astfel il folosesc.

Congresul din martie va momentul zero al Partidului National Liberal. Decizia de a ramane in opozitie i-a adus pe un trend ascendent, trend care 4 ani de acum incolo (sau mai bine zis cat timp va mai tine actuala coalitie de la putere) va ramane acelasi. PNL va creste incontinuare indiferent daca fac ceva sau nu. Fac ceilalti destule ca sa ii ridice. Dar congresul va fi foarte important pentru continuarea acestui trend. De ce? Orice competitie, orice razboi, crearea a doua tabere in interior, indiferent de rezultat aduce si lucruri rele. Indiferent cati vor trece in tabara Antonescu+Orban tot vor ramane cativa care vor pleca odata cu Tariceanu daca acesta va fi dat jos. Si chiar daca nu vor pleca cu el vor fi indepartati dupa. Ce aduce asta dupa sine? O scindarea si poate chiar un nou partid (asta depinde de cat de ambitiosi sunt conducatorii celor doua tabere). Bogdan Olteanu spunea ca PNL-ul n-a fost niciodata partidul care sa stea in spatele presedintului si de aceea nu ar trebui sa fie atat de importanta. Dar mirajul puterii totdeauna pune ceata pe ochii multora. Asa cum Tariceanu a facut multe greseli (una dintre ele a fost si incercarea de a sapa din fasa dorinta lui Orban de a ajunge in frunte trimitanu-l sa candideze la Bucuresti si punandu-i dese piedice) asa si cuplul Antonescu+Orban, de dragul puterii, trec peste multe lucruri care ar putea duce la dezbinarea partidului.

Congresul nu va aduce linistea in PNL, ci doar va aduce o ceata care isi va vedea efectele in iunie si in noiembrie. Tot procentul la alegeri e singurul barometru prin care PNL va vedea daca acest congres a adus ceva bun sau din contra i-a distrus.

Tagged on:                     

2 thoughts on “PNL la momentul 0

  • februarie 10, 2009 at 10:43 pm
    Permalink

    De acord cu analiza privitoare la perspectivele noastre ca liberali. Opozitia e o premisa de a cistiga incredere si voturi. A fi singur in opozitie intareste premisa. Dar nu o face absoluta. Daca nu vom fi credibili, coerenti in critici si consecventi in propuneri, vom ramine orfani de voturi. De aceea, cred ca nu tariceanu sau antonescu vor fi, in sine, o solutie pentru pnl. Ci forta de a ne tine uniti, de a atrage personalitati noi, de a pastra directia liberala.

    Reply
  • februarie 10, 2009 at 10:52 pm
    Permalink

    „De aceea, cred ca nu tariceanu sau antonescu vor fi, in sine, o solutie pentru pnl. Ci forta de a ne tine uniti, de a atrage personalitati noi, de a pastra directia liberala.”

    Cu siguranta ca aveti dreptate, dar va fi interesant de urmarit daca aceasta lupta interna, dublata de enorme orgolii si plati de polite, va afecta forta partidului ca si grup. Lucru acesta va fi, dupa parerea mea, cel mai important examen al PNL-ului pentru viitorul apropiat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.