Ministerul Administraţiei şi Internelor demarează la nivel naţional campania „Votul ilegal înseamnă închisoare”. Implicarea prefecturilor şi a inspectoratelor judeţene de poliţie, crearea spotului de campanie şi difuzarea lui, site-ul şi alte mijloace de diseminarea a informaţiei mă fac să mă gândesc că s-au cheltuit vreo câţiva bani buni pentru această campanie.

Spotul e ieftin şi de proastă calitate. Scuzabil. Nu cred că am văzut vreun spot pentru o campanie iniţiată de stat sau de ale sale instituţii care să îmi rămână în minte. Posibil totuşi să greşesc. Oricum, nu asta e problemă mea.

Problemă mea stă în substanţa chestiunii. Adică noi identificăm problema, ştim sursele cauzatoare de problemă, că deh, le ştie toată lumea, şi noi ce facem? O campanie pentru cetăţean? Să trecem puţin în revistă cum stau lucrurile. În spotul prezentat mai sus ne este arătat un cetăţean care ia bani pentru vot şi pentru asta va ajunge la închisoare. Deci se merge pe ideea că dacă cetăţeanul n-ar accepta banii totul ar fi bine şi frumos şi am avea un vot democratic şi neinfluentabil. Halal. Cu toţii ştim că fiecare dintre cele trei mari partide de pe scena politică autohtonă au dat mită electorală, într-o formă sau altă, în campaniile din ultimii ani. Dacă nu suntem în stare să recunoaştem lucrul ăsta, indiferent de partea cui suntem sau pe cine votăm, înseamnă că ne minţim singuri. Cu toatea acestea nu-mi amintesc de vreun caz în care un ins care a oferit mită elctorala să păţească ceva. Sau poate îmi joacă feste memoria, deşi nu cred.

În concluzie, cetăţeanul e de vină. Avem o clasă politică model, care în lupta sa pentru putere foloseşte mijloace neortodoxe, dar e de înţeles, că vorba aia, cine nu-şi doreşte puterea? Iar de bugete numai de bine. Bani de-o campanie fără sens nu se găsesc în ţara asta?

Tagged on:                             

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.