Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar în contextul ultimelor zile, context în care una din temele agendei mediatice a fost starea precară a sistemului de sănătate autohton și exodul medicilor, accidentul de la maternitatea Giulești vine ca o mănușă, paradoxal, pentru puterea actuală.

Mihnea cerea imediat după incident pe blogul său demiterea ministrului Cseke. Tot el sesiza astăzi pe twitter un articol care vorbea despre conferința de presă a ministrului, o conferință plină de mulțumiri. Demisia n-o să vină, iar prestația din conferință de presă poate fi explicată într-un singur mod.

Încă de astăzi s-a anunțat deschiderea unui dosar de urmărire penală pentru ucidere din culpă și vătămare corporală în cazul incidentului de la maternitate. Urmează o serie de audieri și stabilirea vinovăției fiecărei persoane în parte. Asta pentru că vinovații găsiți pentru accident vor fi oameni. Nu zic că nu ar fi. Din contră. Informațiile de până acum arată că în sala de reanimare (!!!) nu a intrat nimeni pe parcursul unei ore și astfel orice efort de salvare a micuților a fost tardiv. Transpus în plan comunicațional, incendiul, explozia sau ce-o fi fost acolo poate reprezenta o tema de combatere a discuțiilor din ultimele zile. Nu pentru mult timp, dar oferă timp pentru o gură de oxigen. În situația în care mass-media românești (și chiar și cele internaționale) vuiesc despre situația jalnică în care se află sistemul de sănătate și despre numărul enorm de cadre medicale care emigrează, un astfel de incident cu vină umană reprezintă o temă de apărare și contraatac.

Poate trec drept cinic după o astfel de părere, dar nu am încercat nimic altceva decât să privesc incidentul dintr-o altă perspectivă. Oricâte calcule sau strategii comunicaționale ar face unii sau alții, ce s-a întâmplat ieri la maternitatea Giulești e o tragedie nu numai pentru părinții acelor copii, ci pentru întreaga societate. Asta deoarece n-a fost un accident, ci un lung șir de întâmplări care poate duce mai des la incidente de asemenea natură. Cu toate acestea permiteți-mi să-mi exprim dezacordul față de ipocrita campanie inițiată de Antena 3, ceva cu lacrimi și îngeri. N-avem nevoie de astfel de chestii, ci de cu totul altele…

Tagged on:                                         

8 thoughts on “Incidentul de la maternitatea Giulești privit dintr-o altă perspectivă

 • august 18, 2010 at 12:05 pm
  Permalink

  Intr-adevar, astfel de tragedii ar trebui sa mobilizeze mediul privat catre campanii pentru dotarea corespunzatoarea a spitalelor. Daca mai lasam mult pe mana statului, o sa murim toti pe holuri, medici si pacienti.
  Initiativa Antenei3 a fost doar un pas. Da, pare mult prea telenovelistic titlul dar ideea e sa vezi initiativa din spatele show-ului.

  Reply
 • august 20, 2010 at 9:58 pm
  Permalink

  Tragediile de obice se nasc din nimicuri. Din faptul ca unii si altii au de facut chestii „minore” si le fusaresc, dand vina pe sistem sau ce o fi. Daca doamna asistent ERA ACOLO, chestie pentru care banuiesc ca e si platita, scotea copii la timp si nu murea nimeni. Mai primea si o medalie probabil.

  Este un lant al „slabiciunilor” din pacate, pentru ca mai multi au facut treaba de mantuiala. Si din pacate incompetenta lor COSTA VIETI.

  Reply
 • august 24, 2010 at 2:09 pm
  Permalink

  fapta e consumata…oricine ar plati nimic nu le va reda viata micutilor care au sfarsit acolo

  Reply
 • august 25, 2010 at 10:38 am
  Permalink

  Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…(deoarece e deja imputit) de ce nu se fac astfel de controale inainte de intamplarea unor tragedii precum ,,Giulesti” ?

  Reply
 • august 26, 2010 at 9:42 am
  Permalink

  Iti sta bine cu fata asta. 🙂 S-o stapanesti sanatos.

  Reply
 • august 31, 2010 at 12:01 am
  Permalink

  nu ti-am mai citit de mult blogul si tot evenimentul asta de la maternitatea din Giulesti m-a indignat, sincera sa fiu. nu neaparat pt faptul in sine, ci pt propaganda tampita si pt acele stiri idioate de care sunt capabile posturile nationale de televiziune. de la a prezenta si repeta in mod obsesiv ca ‘asistentele erau la ‘chef’, in timp ce micutii ardeau in camera de terapie intensiva unde s-au inregistrat peste 200 de grade’ pana la interviuri lipsite de relevanta cu femei care si-au pierdut copiii acum 10-15-20 de ani in aceeasi maternitate din cauza anumitor medici, toate sunt niste chestii cu care sa umpli ora de stiri.efectiv sa umpli.
  bun, trecand peste. eu personal, imi permit sa critic personalul de garda in acel moment. esti platit ca asistent medical? stai acolo 7 ore, 20 de ore cat e tura ta si asigura-te ca iti faci treaba. te cheama maria, marioara sau cum iti mai zice? multa sanatate, te petreci dupa orele de munca. esti director de spital, esti ministru al sanatatii? asigura-te ca spitalele au in dotare echipamente de… bun simt. asigura-te ca subalternii isi fac treaba cu simt de raspundere.
  ne lipsesc cu desavarsire disciplina, responsabilitatea si banii.in orice domeniu. si pentru chestia asta nu ne pare rau cand ne ducem sa ne rupem spatele muncind in alte tari. pt ca … ‘la noi si`n spital e mai murdar decat la altii pe strazi’

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.