Cu partidele de opoziție stagnante în jurul a zece procente, dar cu un electorat propriu consolidat, acestea așteaptă greșelile celor două mari partide aflate la guvernare, PNL și PSD.

Principalul moment anticipat în 2023

Analiștii politici sunt de părere că cel mai important moment politic al anului 2023 se anunță rotativa guvernamentală ce ar urma să aibă loc la începutul verii. Potrivit protocolului coaliției, postul de premier ar urma să fie preluat de către Marcel Ciolacu, urmând ca PNL și PSD să schimbe între ele mai multe ministere. PNL va prelua poziția de vice-premier și Secretariatul General al Guvernului, alături de ministerele Transporturilor și Finanțelor și va ceda către PSD ministerele Justiției și Investițiilor.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că această rocadă la Palatul Victoriei se prezintă ca un moment cheie al anului 2023, un episod care se va dovedi cu atât mai important cu cât situația economică dificilă ar putea duce și la o criză politică.

„Din punct de vedere politic, cel mai important moment este rotativa guvernamentală din luna mai, o rotativă asupra căreia există multe semne de întrebare. Avem un acord între cele două partide, dar nu știm dacă el va fi respectat și nu știm ce-și doresc cei doi parteneri cu privire la luna mai. Dacă Marcel Ciolacu va deveni sau nu premierul României este un alt lucru extrem de important legat de această rotativă. În principal mai toate calculele electorale în perspectiva lui 2024 vor ține de ceea ce se întâmpla în luna mai.

Totodată calculele continuării actualei coaliții și calculele legate de 2024 vor ține și de performanța economică a României și a guvernării în anul 2023. Vom fi trecut peste o iarnă care s-a anunțat foarte dificilă din cauza majorării prețurilor, în principal din energie dar și din cauza inflației foarte mari care a ținut tot anul acesta, în consecință rămâne de văzut dacă vor exista probleme economice foarte mari pentru România, probleme care ar urma să fie decontate politic și electoral de către cei care guvernează, sau parte din cei care guvernează”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă, care este de părere că deși subiectul Schengen domină dezbaterea publică în acest moment, interesul ar putea scădea dacă nu apar noutăți, ceea ce, după decizia Austriei de a bloca aderarea României, subiectul pare închis.

Citește întreg articolul pe Fanatik: https://www.fanatik.ro/care-vor-fi-momentele-cheie-pe-scena-politica-in-2023-va-fi-un-an-important-pentru-pnl-i-se-poate-schimba-conducerea-20261701

Tagged on:                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.