Analiștii politici sunt de părere că declarația liderului PSD este doar un exercițiu de imagine, menit a menține partidul în atenția presei, și mult mai puțin probabil un mesaj de deschidere către PNL pentru negocierea unui candidat comun.

„Nu cred în scenariul candidatului comun pentru că nu văd ce ar câștiga Partidul Social Democrat, care se află în cea mai bună poziție posibilă cu doi ani înainte de alegeri. Declarațiile lui Marcel Ciolacu pe subiect încep să fie mai degrabă niște perdele de fum mai degrabă decât niște lucruri care ar trebui analizate și disecate. Liderul PSD încearcă să țină subiectul pe agendă, dar încearcă să-l facă de așa natură încât să nu mai înțeleagă nimeni nimic.

Sigur, e clar că există un fir roșu pe care-l urmărește, pentru prima dată PSD-ul își va alege candidatul altfel decât până acum, va conta decizia tuturor, va fi ales democratic, nu trebuie să fie neapărat membru de partid și așa mai departe. Lucrurile astea le-a tot repetat, însă pe lângă ele apar și declarații de balans care atrag atenția foarte mult, pentru că până la urmă, din ce a spus zilele trecute nu s-ar fi făcut o știre dacă nu vorbea de două lucruri: „intelectualul de stânga” și „maestrul Cristoiu”. În consecință, aș interpreta mai degrabă această declarație ca pe o perdea de fum, menită să mențină subiectul pe agendă și să-l facă vizibil”, a declarat Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

Mai mult, acesta subliniază că dacă PSD va organiza alegeri interne pentru desemnarea unui candidat, atunci șansele ca un „intelectual de stânga” precum Ion Cristoiu, în accepțiunea liderului PSD cel puțin, să fie ales sunt oricum nule. „Dacă ar fi să ținem cont de declarațiile sale, și dacă viitorul candidat al PSD va fi ales prin vot intern, ne putem imagina atunci că Ion Cristoiu ar fi ales de către membrii PSD? Eu cred că nu. Sunt niște contradicții în declarațiile sale, din moment ce spune că vor avea loc alegeri apoi vorbește de candidatul pe care și l-ar dori, care mă fac să cred că aceste declarații nu trebuie interpretate pe fond”, a mai precizat Adrian Zăbavă, pentru FANATIK, subliniind că alegerea unui candidat din afara partidului, deși poate părea că aduce beneficii imediate prin apelul la electoratul nehotărât, această strategie trebuie calculată serios pentru că la fel de bine există riscul să piardă votul partidului și a electoratului acestuia.

De altfel, analistul politic este de părere că și șansele ca PSD să meargă pe mâna unui candidat din afara partidului sunt mici, mai ales în contextul în care această funcție rămâne cea mai importantă de pe scena politică, niciun partid nepermițându-și să renunțe pur și simplu la această poziție.

„Astăzi, nu cred că PSD ia cu adevărat în calcul candidatura unui om dinafara partidului, și spun asta gândindu-mă în principal la faptul că poziția de președinte al României, așa cum s-a demonstrat și în aceste două mandate ale lui Klaus Iohannis, rămâne cea mai importantă funcție de pe scena politică românească.

Acest lucru ar putea veni la pachet doar cu o golire de substanță a funcției prezidențiale, să avem un președinte cu un rol exclusiv diplomatic și cu foarte puține pârghii interne de joc politic”, a mai declarat consultantul Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

Citește tot articolul pe Fanatik: https://www.fanatik.ro/ion-cristoiu-intelectualul-de-stanga-si-alte-perdele-de-fum-lansate-de-social-democrati-de-ce-pnl-psd-nu-vor-avea-un-candidat-comun-la-alegerile-prezidentiale-20287993

Tagged on:                                 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.