Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com de ce situația este mai clară pentru PSD în perspectiva rotativei, pe când în PNL se anunță o bătălie internă, dar și de ce există inclusiv scenarii în care rotația miniștrilor ar putea să nu aibă loc.

Adrian Zăbavă arată că asumarea guvernării din partea lui Marcel Ciolacu este deja clară de o bună bucată de timp, însă incertitudinea tronează asupra PNL dat fiind că nu se știe ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă. Dacă este urmat protocolul, atunci ar trebui să preia președinția Senatului, funcție care însă nu îl favorizează din perspectiva păstrării influenței politice. Drept urmare, ar exista o altă funcție pe care să o vâneze mai degrabă.

”Astăzi nu știm multe lucruri despre rotativă și despre cum va arăta guvernul ulterior și de aceea este greu de anticipat cum vor arăta partidele. E adevărat că situația e mai imprevizibilă la PNL. La PSD lucrurile stau mai clar. Asumarea guvernării din partea lui Ciolacu a devenit clară de ceva timp deși anterior se ferea să spună că el va prelua funcția de premier. Cred că singurul semn de întrebare rămâne legat de acele ministere pe care ei încearcă să nu le piardă, fiind vorba în principal de ministerul Transporturilor, acolo unde Sorin Grindeanu are o poziție importantă și interesul lui Marcel Ciolacu ar fi să îl țină în continuare în guvern.

De partea cealaltă, situația în PNL este mult mai complicată. În principal trebuie să vedem răspunsul la întrebarea ce va face Nicolae Ciucă. Dacă va merge conform protocolului la președinția Senatului sau va alege, așa cum se vorbește tot mai des, să rămână în guvern pe un post de vice premier pentru a păstra imaginea de pol dublu care conduce guvernul Ciolacu-Ciucă. Înclin să cred că ar fi mai important pentru Ciucă să rămână în guvern pe un post de vice-premier decât să meargă la Senat, e greu de crezut că îți poți menține influența politică de pe această poziție (n.r. – președintele Senatului)”, explică consultantul politic.

Acest text poate fi citit integral pe Ziare.com Cum va schimba rotativa polii de putere în partide: ”Situația e mai imprevizibilă la PNL. Ce va face Nicolae Ciucă?”

Tagged on:                 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.