Comasarea alegerilor locale și parlamentare este un subiect ridicat tot mai sus pe agenda publică în ultima perioadă, iar PNL confirmă acum fără perdea această intenție. Deși liberalii invocă motive precum reducerea cheltuielilor și dorința cetățenilor de a simplifica procesul, în spatele acestui paravan există mize electorale clare.

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com care este adevărata miza pe care o urmăresc liberalii cu această propunere, de comasare a alegerilor. Este vorba despre folosirea influenței pe care o au primarii din teritoriu astfel încât liberalii să obțină un scor mai bun la parlamentare.

”În ultimii doi ani electorali, PNL a avut un scor mult mai mic la parlamentare decât la locale. A ținut și de contextul politic de atunci. Oricum, e clar că au potențial la locale, adică au primari care ar putea strânge mai multe voturi decât dacă s-ar baza doar pe votul politic al PNL. Asta e miza și pare că nu există altă șansă pentru a realiza asta, doar să comaseze alegerile. Practic alegerile s-ar simplifica în acest fel. Comasarea ar transfera voturile de la locale spre parlamentare pentru că votul în sine e un proces simplu. E cam imposibil ca un segment important de electorat să voteze într-un fel la locale și altfel la parlamentare. În general alegi pe linie. Primarii sunt principalul agent electoral pentru că sunt cei mai apropiați politicieni de votanți”, explică Adrian Zăbavă.

Acest text poate fi citit integral pe Ziare.com De ce mingea e în terenul PSD în privința comasării alegerilor: ”Ce ar trebui noi să primim pentru a face PNL-ului un favor atât de mare?”

Tagged on:                         

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.