Liderul UDMR a lăsat să se înțeleagă că la nivelul coaliției se discută un scenariu cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Analiștii politici sunt de părere că acest scenariu, deși unul extrem de greu de pus în practică, ar oferi în primul rând o soluție pentru dinamica și tensiunile dintre PNL și PSD înaintea anului electoral 2024, an în care trebuie organizate patru rânduri de alegeri.
Ce ar avea de câștigat PNL și PSD din acest scenariu
Analiștii politici sunt de părere că cele două mari partide din coaliție au început să-și facă calculele politice pentru anul electoral 2024, an ce se anunță a fi unul din ce în ce mai complicat.
„Toți actorii din coaliție încearcă să testeze diferite scenarii și să înțeleagă în care din ele ar avea cel mai mult de câștigat. Scena politică actuală arată din ce în ce mai complicat dacă e să luăm în calcul creșterea AUR, potențialul mai mare pe care acest partid îl are pus în ecuația unui calendar electoral din 2024 extrem de complicat. În contextul ăsta cred că se testează diferite variante din care cele două partide să aibă cât mai mult de câștigat”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă care subliniază că este puțin probabil ca decalarea alegerilor parlamentare în acest an din șirul celor patru rânduri de alegeri din 2024 să reducă tensiunile ce se vor face resimțite în acea perioadă.
„Chiar și cu alegerile anticipate organizate acum cred că societatea românească nu se va liniști, adică nu văd de ce niște alegeri parlamentare întâmplate acum ar mai lua din temperatura lui 2024. Ar fi ceva extrem de nenatural, electoratul și societatea nu se așteaptă la ele. Sigur, niște energii, frustrări se vor elibera dar nu cred că după asta 2024 ar fi fără vlagă, așa cum s-a întâmplat în 2020 după alegerile europarlamentare”, a mai precizat acesta.
În aceste condiții singura rațiune pentru a lua în considerare un astfel de scenariu ține de interesele particulare ale celor două partide. Cu un partid AUR care înregistrează din nou o creștere în sondaje organizarea acestor alegeri la finalul acestui an, teoretic, ar prinde pe nepregătite partidul lui Simion, dar în special ar permite atât PSD-ului cât și PNL-ului să vină cu un candidat comun la alegerile pentru Cotroceni. În acest scenariu niciunul dintre cele două partide nu ar mai forța să aibă propriul candidat care să îi ridice scorul, lăsând cale liberă unui acord de guvernare și după 2024.
„Alegerile parlamentare anticipate ar lua presiunea de pe liderii celor două partide. Asta pentru că toate alegerile întâmplate la scurt timp în 2024 vor însemna de fapt o personalizare dusă la extrem a competiției politice. Candidații la prezidențiale vor deveni cei mai importanți lideri politici și vor trage după sine rezultatul partidului și la locale și la parlamentare.
Însă nici domnul Ciucă și nici domnul Ciolacu nu par astăzi a fi niște locomotive electorale pentru 2024 și poate, atât ei cât și partidele lor, iau în calcul că o mobilizare importantă a propriului electorat nu ar putea fi obținută anul viitor cu cei doi. În consecință, aducând parlamentarele acum și nefiind o competiție personalizată – alegerile prezidențiale vor personaliza întreg anul electoral acolo fiind miza principală – devine o competiție doar între partide”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.
Citește întreg articolul aici https://www.fanatik.ro/ce-ar-avea-de-castigat-pnl-si-psd-prin-modificarea-anului-electoral-2024-alegerile-anticipate-ar-lua-presiunea-de-pe-liderii-celor-doua-partide-20343792