Mai mult de un sfert din partidele înființate în 2022 au platformă naționalistă. Și dacă AUR a dovedit că se poate, în România au apărut și partidele LUP și LEU, dar și explicitele RoExit sau Qanon. Altele mizează pe cuvinte mobilizatoare – patrie, patrioți, unitate, familie.

Alte posibile explicație a curentului vine de la Adrian Zăbavă, consultant și analist politic: pandemia, lipsa de încredere în autorități, o erodare a visului bunăstării europene și curentul naționalist ce bântuie întreaga Europa.

„Cred că principalul motiv e pandemia. Transparența a fost minimă, modalitatea milităroasă de comunicare folosită la început și-a pierdut efectele și încrederea ulterior. Societatea, care avea deja o lipsă crasă de încredere în autoritățile statului, a perceput modul în care au reacționat în pandemie ca pe un afront.

E și o consecință a faptului că există inegalități din ce în ce mai mari între păturile sociale, anumiți oameni nu mai cred în idealul european cu toată ființa. Acest tip de oameni au fost împinși spre acest tip de mesaje, spre acest tip de valori.

Totodată cred că suntem și noi atinși de un curent naționalist prezent la nivel european sau, dacă nu la nivel european, cel puțin în partea Europei de Est”, spune, pentru Europa Liberă, Adrian Zăbavă.

Citește întreg articolul aici https://romania.europalibera.org/a/partide-nationaliste-infiintate-din-2022/32401593.html

Tagged on:             

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.