Sorin Frunzăverde a confirmat demisia din PDL și trecerea sa la PNL, urmând să candideze pentru președinția Consiliul Județean Caraș-Severin din partea USL. Prim-vicepreședintele PDL va susține mâine o conferință de presă pe acest subiect, dar ar fi precizat că motivele deciziei sale pot fi găsite în declarația sa din data de 24 noiembrie 2011. Mai puțin important, dar dacă sunteți curioși găsiți ceva pe hotnews.

Nu știu cât de puternică este lovitura Boldea pentru PDL, probabil unii vor afla în scurt timp când vor face niște sondaje, dar cred că întâmplarea cu Frunzăverde face mult mai mult rău PDL-ului decât un deputat fugit prin țări africane încercând să scape de ancheta penală, fie el și unul care cică la momentul alegerilor parlamentare n-ar fi fost prea curat. Spun asta pentru că trecerea lui Frunzăverde afectează PDL-ul pe mai multe paliere.

1. Alături de prim-vicepreședintele PDL schimbă barca mai toți democrat-liberalii importanți din Caraș-Severin, mai precis 42 de primari și 3 parlamentari. Nu e confirmat, dar cifrele acestea circulă prin presă. În consecință, PDL pierde foarte mult din punct de vedere organizatoric. Pierde un întreg județ, mai precis. Un județ care pe harta partidelor sunt mai mult ca sigur că era desenat portocaliu în cea mai mare parte.

2. În ceea ce privește comunicarea internă PDL va avea o foarte mare problemă în urma demisiei lui Frunzăverde. Toate declarațiile care s-au făcut astăzi și se vor mai face și în zilele următoare nu sunt pentru marele public, ci pentru membrii și simpatizanții Partidului Democrat Liberal. Plecarea unui om ca Frunzăverde aduce după sine o demobilizare importantă în acest segment de public. Nimeni nu și-ar fi închipuit că acest partid, așa cum a fost el construit de Traian Băsescu, se poate confrunta cu o problemă de acest gen. N-a plecat nimeni după congres, când vorba aceea, bătălia și înfrângerile unora au fost destul de importante, dar pleacă acum, în prag de alegeri, iar asta nu poate să însemene decât disperare pentru baza de jos a partidului, indiferent de ce alte explicații aduce Frunzăverde. Problemele legate de comunicare s-au văzut încă de azi. Majoritatea democrat-liberalilor spuneau că nu știu, alții să mai așteptăm, Udrea dădea de înțeles că trebuie să răspundă cine l-a girat (Blaga), iar Lăzăroiu spunea că Frunzăverde e un gunoi. E cert! Partidul care de cele mai multe ori a funcționat ca un monolit și a dat dovadă de o disciplină de fier astăzi se confruntă cu o problemă gravă.

3. În ultimul rând, plecarea președintelui CJ Caraș-Severin redeschide, poate mai puternic ca niciodată, războiul taberelor din PDL. Mulți au crezut că unii vor părăsi barcă după congres. Dar Blaga n-a fost niciodată un tip de politician conflictual și a știut că trebuie să aștepte. După ce fostul Minsitru de Interne a devenit președinte al Senatului s-a crezut că taberele din PDL s-au liniștit de tot. Însă astăzi războiul reîncepe mai puternic ca niciodată. Sunt sigur că vom avea de a face în următoarele zile cu numeroase bătălii din acest război.

Tagged on:                             

3 thoughts on “Cum este afectat PDL de plecarea lui Frunzăverde

 • martie 28, 2012 at 2:10 am
  Permalink

  La punctul 1, da, ai dreptate. Cifrele vor fi pe blog miercuri dimineaţă.

  Un singur aspect cred că nu ai luat în calcul mai sus: succesiunea evenimentelor. MRU trânteşte uşa când i se cer bani -> bye bye primar Slatina / bye bye Frunzăverde / Hava face şi el scandal în Gândul că unii (PDL-isti) ar putea crede ca guvernul e impotriva lor pentru ca nu le mai dă bani, nu mai am citatul la indemână. Ştii „The Wire”? „Dacă investighezi un grup de traficanţi de droguri şi urmăreşti drumul drogurilor, vei ajunge la drogaţi şi prostituate. Dacă urmăreşti drumul banilor, Dumnezeu ştie unde vei ajunge.” Înlocuieşte în citatul de mai sus „droguri” cu „voturi”, iar „drogaţi şi prostituate” cu „sacoşe cu ulei sau zahăr” şi vei înţelege ce-am vrut să spun.

  MRU va trece printr-un test puternic, USL nu vrea moţiune de cenzură… pentru că dacă s-ar face, nu ştiu câţi parlamentari PDL n-ar vota. (Ar vota? Cum mai e obiceiul acum?)

  Boc s-ar putea să fie din nou capul lui Moţoc, în cazul în care MRU are susţinerea totală a preşedintelui. Ieşirea lui Boc e simplă: candidează la Cluj -> dacă pierde, va fi în situaţia lui Ioan Rus din 2004 („Liderul nostru important a pierdut o redută crucială pentru noi, scoateţi furcile şi tăiaţi-l”), iar dacă câştigă nu mai poate fi preşedinte PDL… păi nu are un oraş de păstorit? Cum să se mai ocupe de ditamai campania naţională la parlamentare?

  În termenii făcuţi faimoşi de Tapalagă („http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11429492-sau-tara.htm”), sunt curios ce i se va întâmpla ei.

  Frumoasă postare, am şi uitat să zic, mulţumesc.

  Reply
 • martie 28, 2012 at 11:02 am
  Permalink

  Da, sunt personaje care vor avea un rol important in toata povestea asta (MRU, Udrea, Boc etc.). Ramane de vazut cum vor gestiona problema. Oricum ar fi, sa fii cu doua luni inainte de alegeri cu mintea la astfel de lucruri si nu la felul in care sa castigi te aduce intr-o situatie nedorita.

  Multumesc!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.