Devine din ce în ce mai clar că trecerea lui Sorin Frunzăverde la USL a fost punctul de pornire a unei noi teme mediatice: dezertările din PDL. Subiectul e mai puțin pentru publicul larg, dar e foarte important pentru activiștii partidelor. În consecință, PDL pare să se confrunte cu cea mai mare problemă din ultima perioadă de timp. Măsurile nepopulare, presiunea Opoziției, scandalurile din sânul principalului partid de guvernare, greșelile de comunicare și alte asemenea chestiuni au adus PDL-ul undeva la 10-20%, dar trecerea unor membri ai PDL către Opoziție atacă baza democrat-liberalilor, acel procent de 10-17%. Subiectul destabilizează în două locuri: ridică serioase semne de întrebare activiștilor democrat-liberali în ceea ce privește un eventual succes în alegeri (sau mai bine spus un eventual insucces al USL) și obligă conducerea partidului să-și îndrepte întreaga atenție către această problemă, făcând imposibilă punerea în practică a unor strategii de maximizare a rezultatelor electorale.

Semnalul orientării exclusive către baza partidului pentru democrat-liberali a fost dat de Traian Băsescu. La prima apariție de după începerea protestelor din iarnă, președintele țării a avut un discurs menit să redea încrederea celor pe care PDL se baza. Aceleași teme, aceleași cuvinte, același stil (să ne amintim doar de „comandantul care nu își părăsește nava”). A urmat numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea guvernului, iar activului de partid îi străluceau din nou ochi văzând cum Băse reintră în joc ca-n vremurile bune. Însă numirea lui MRU și trecerea în planul secund a unor fețe arhicunoscute din cadrul PDL au adus după sine doar o liniștere a opiniei publice, nu și un salt pentru democrat-liberali, cu toate că actualul premier nu stă rău în ceea ce privește cota de încredere.

Problema s-a transformat într-o criză odată cu trecerea lui Frunzăverde la USL. Nu știu dacă acțiunea a fost planificată sau dacă ce s-a întâmplat în ultimele zile a avut nevoie de scânteia Frunzăverde pentru a se declanșa, dar trebuie să remarc ca timing-ul e bun. N-am avut zi de la conferința de presă a președintelui CJ Caraș-Severin în care să nu avem o știre despre dezertări. Acțiunea a început cu dezertarea unui „baron”, prim-vicepreședinte al partidului și a continuat cu dezertări în Slatina, Vaslui, Vulcan, Buzău, Neamț (doar pe acestea mi le amintesc, dar sigur au mai fost). Știrile pe surse despre plecările altora au atras și mai mult atenția. PDL mi-a părut a reacționa slab: „Posibil dosar pentru Frunzăverde – a plecat la USL pentru protecție”, „trădare”, Boc ajuns la Reșița de abia după vreo doua zile etc. Unde mai pui că taberele interne au simțit mirosul de sânge și discuția despre schimbarea lui Boc a revenit.

Din perspectivă comunicațională raspunsul e mult prea subțire. Si dacă luăm în calcul că acțiunea „dezertările” nu s-a încheiat, PDL trebuie neapărat să găsească ceva. Sondajul IMAS care dă USL sub 50% ca răspuns la sondajul CSCI care dădea PP-DD înaintea PDL e mult prea puțin. De aceea cred că ne așteaptă o perioadă interesantă, poate chiar hotărâtoare pentru alegerile din toamnă. Să nu uităm că Opoziția a promis moțiune luna aceasta, cea mai interesantă moțiune de cenzură de după cea în care a căzut Boc ținând cont de contextul actual. Un lucru e sigur, multora nu le va tihni mielul în aacest an.

Tagged on:                                     

One thought on “Acțiunea „dezertările”, cea mai mare problemă a PDL din ultimul timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.