Scandalul iscat în jurul canalului Bâstroe a scos la iveală lupta purtată de PSD și AUR, la care s-a alăturat și PNL, pentru electoratul naționalist.

„PSD începe din ce în ce mai clar să abordeze subiecte apropiate electoratului naționalist-patriotic, înclinat spre a vota AUR sau alte partide mai mici din această zonă. Modul în care a apărut subiectul public, cât și modul în care alți comunicatori ai PSD l-au urmat pe Sorin Grindeanu arată acest lucru. Și cred că nu e primul exemplu de acest fel, pare din ce în ce mai clar că niște concluzii strategice în acest fel au fost trase la PSD și e clar că se încearcă o aplicare mai atentă asupra acestui electorat.

Cred că Marcel Ciolacu a fost ușor nedumerit asupra modului în care să joace acest subiect. Poziția lui a venit destul de târziu față de cea a ministrului Grindeanu, înclin să cred că gândirea a fost una de genul „aștept să văd încotro se duce, am văzut încotro se duce, mă urc în ultimul vagon ca să nu pierd trenul”. Putem specula că subiectul a fost împins de PSD și din teama că el va apărea cu siguranță dinspre AUR în contextul în care informațiile erau deja publice”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

„După cum vedem se pare că reacția președintelui a liniștit oarecum apele, nu mai există încrâncenarea de acum câteva zile și lucrurile par să se fi liniștit oarecum. Nu înțeleg totuși ce a urmărit Klaus Iohannis, în sensul că a așteptat foarte mult până să aibă o reacție, pentru că se dovedește că reacția sa a fost una corectă pe fond atâta timp cât a reușit să pună lucrurile în matca lor.

Singura explicație pare a fi că decizia s-a luat în urma a ceea ce se întâmpla regional – cred că Iohannis s-a ferit să aibă o poziție mai devreme pe acest subiect în contextul în care la Ucraina subiectul era altul pe scena regională cu vizita lui Biden. Cred că de aici vine întârzierea dar cu evidente consecințe asupra subiectului, el a ars foarte tare câteva zile”, a mai declarat, pentru FANATIK, Adrian Zăbavă.

„Chiar dacă cei de la AUR nu au punctat efectiv pe acest subiect, acest subiect le aduce beneficii indirecte. Creează niște percepții în părți de populație care ușor ușor se pliază pe mesajul și ideologia AUR, adică toate subiectele de genul ăsta, chiar dacă nu sunt asumate sau jucate comunicațional de AUR și liderul său, tot le fac bine.

Asta pentru că ei sunt credibili pe această temă, pe această ideologie. De exemplu e foarte greu pentru PSD sau Marcel Ciolacu să explice cum Ucraina ne este dușman pe subiectul Bâstroe, dar în același timp suntem parteneri împotriva Rusiei. Comunicare politică trebuie să fie foarte simplă, să fie înțeleasă de marea majoritate a oamenilor”, a mai declarat, pentru FANATIK, Adrian Zăbavă.

În opinia acestuia, notorietatea pe care George Simion o are în mediul online nu se traduce automat în încredere din partea electoratului și cu atât mai puțin în acțiuni de susținere.

„Să ai un clip care a ajuns la două milioane de oameni, și dacă rata de conversie ar fi foarte mică, tot ar însemna ceva. E clar că Simion comunică foarte bine, își înțelege electoratul, și singura corelație pe care o putem face este că vedem în sondajele de opinie că AUR crește. Deci putem presupune că modul în care comunică și temele alese e de folos. O expunere mare înseamnă notorietate, iar notorietatea e primul pas al drumului de succes pentru un politician, notorietatea trebuie să se transforme în încredere și încrederea în voturi.

În primul pas Simion stă bine, însă în ceea ce am văzut în sondaje, Simion nu stă încă la un nivel bun. Deci nu toată lumea care stă pe Tik Tok e neapărat un posibil votant AUR. Și vedem un eșec în a mobiliza lumea în stradă, nici povestea de la mină, nici povestea cu pădurarii – ieșirile în stradă nu i-au ieșit foarte bine în ultima vreme. Notorietatea în mediul online nu se traduce la fel de ușor și în acțiuni din partea oamenilor”, a mai precizat Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

Citește întreg articolul aici https://www.fanatik.ro/scandalul-canalului-bastroe-si-lupta-partidelor-pentru-electoratul-nationalist-singura-concluzie-e-ca-90-dintre-politicienii-romani-sunt-demagogi-20320810

Tagged on:                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.