Gaura de la buget a dus coaliția PNL-PSD în fața unei alegeri nedorite, între reformele din PNRR și costurile electorale sau banii europeni și stabilitatea economică a țării. Cu încasările bugetare intrate în colaps pe primul trimestru al anului, încă nu avem datele pe luna martie, coaliția PNL-PSD caută măsurile pentru acoperirea deficitului bugetar de 4,7 miliarde de lei, însă măsurile propuse par a fi doar de suprafață.

Analiștii politici sunt de părere liderii politici ai coaliției par să fi fost luați prin surprindere de realitatea economică, complet diferită de sumele bugetate anul trecut pentru 2023. Mai mult, semnalele venite din partea ministrului Boloș par a indica necesitatea unor reforme dure, cu tăieri de salarii, concedieri, adică o reformă ce nu poate fi făcută doar prin ajustarea unor posturi de prin CA-uri sau alte măsuri minimale. O asemenea problemă, în actualul context politic ar putea da naștere unui conflict deschis între PNL și PSD, susțin aceștia.

„Practic cerința reformei este să faci sistemul sustenabil, despre asta e vorba, la fel ca și în cazul pensiilor speciale. În consecință modificările ar trebui să fie ample. În același timp, pare că între PNL și PSD există un potențial de conflict pe tema asta și cred că și contextul e potrivit pentru a se ajunge la un conflict, și mă refer aici la rotativa guvernamentală, la situația din PNL, care afectează până la urmă relația dintre cele două partide. Deci contextul e potrivit ca cele două partide să nu se înțeleagă și să ajungă să se critice public, mai ales dacă vor apărea în spațiul public poziții tranșante, precum cea a lui Paul Stănescu.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă par a vorbi aceeași limbă pe acest subiect, și ambii au cerut niște ajustări în modul în care se cheltuie banul public. Ne amintim cum a ieșit Marcel Ciolacu cu acea inițiativă, de nicăieri, „stop risipei din banii publici”, un prim semnal că această temă e esențială, iar apoi a fost ieșirea premierului care le-a cerut miniștrilor să facă economii la cheltuieli, fără însă a tăia de la salarii sau investiții”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Citește întreg articolul aici https://www.fanatik.ro/gaura-de-la-buget-pune-coalitia-in-impas-banii-din-pnrr-sau-alegerile-din-2024-contextul-e-potrivit-pentru-a-se-ajunge-la-un-conflict-intre-pnl-si-psd-20360827

Tagged on:                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.