De zile bune vroiam să scriu un articol pe tema recentului oprobriu public la adresa unei anumite categorii de votanți. Mi-a fost teamă că voi fi luat în râs ținând cont că aș fi fost contra curentului inițiat de zeii blogosferici care își mai dau cu părerea despre politică. Am văzut însă că Mihnea a scris foarte bine pe tema și-am zis să-mi dau și eu cu părerea.

Mordechai, Moș Califar și Arhi (care îi susține pe twitter) ne atrag atenția că avem ce-am votat. Adică mai pe șleau, prostul de mine e vinovat că l-am votat în turul doi pe Băsescu. Domnilor, îmi cer scuze că nici în decembrie (și nici măcar acum) n-am avut memoria scurtă. Nu, nu l-am uitat pe Iliescu care a chemat minerii în București argumentând că voința poporului hotărâse cine conduce țara cu câteva zile înainte, la primele alegeri libere, nu l-am uitat pe Năstase din perioada 2000-2004, n-am uitat baronii. Ba nici pe Rodica Nassar n-am uitat-o, cea care își etala gențile Dior în perioada în care românii încă erau de părere că Kenvelo e o firmă (asta că tot suntem contrariați de Hermesurile sau Jimmy Choourile blondei care ne cheltuie banii).

Mă deranjează retorica asta pompieristică și îmi pare rău, dar aceia care încă sunt de părere că doar portocalii sunt așa ori au anumite interese ori sunt incapabili să se detașeze și să privească rațional. O să-mi spuneți să nu mă mai duc la vot. De ce? Nu asta am vrut să câștigam la Revoluție? Am votat și alb. Și? Am rezolvat ceva? Nimic.

Cred totuși că actualul context e un factor generator important pentru un astfel de curent. Vom putea face o comparație și vom putea analiza obiectivitatea unora sau altora în momentul schimbului de putere. În 2000-2004 realitatea și antena 3 nu aveau amploarea de astăzi, iar online-ul era inexistent. Opinia publică se crea mai natural, fără prea mulți factori influențatori. Ce mă deranjează e că aștept altceva de la acest mediu (mediu în care se presupune că sunt prezenți oameni informați și peste media de IQ). De discuții de genul „Ba pe-a mă-tii” m-am săturat…

Cum spuneam și în articolul Online-ul ca speranță mi-aș dori ca efectul de polarizare din blogosfera politică să nu mai fie atât de prezent. Mediul ăsta are mult mai mult potențial decât să arătam fiecare cât de deștepți suntem.

Tagged on:                                 

26 thoughts on “Ne-am săturat de „Ba pe-a mă-tii”

  • august 26, 2010 at 10:33 pm
    Permalink

    În sfârşit!!! Scrie cineva şi despre. PUNCT. Nu toţi am votat orange. Dar ni se aruncă lături în cap. Desigur de la cei mai curaţi şi mai uscaţi. Merci pentru articol.

    Reply
  • august 26, 2010 at 10:34 pm
    Permalink

    ei, mai știi, poate dacă ieșea Mircea Geoană ar fi curs acum lapte și miere 😉

    Reply
  • august 26, 2010 at 11:36 pm
    Permalink

    Bre, eu nu inteleg de ce esti nemultumit. Ai facut o alegere, gresita parerea mea, traiesti cu ea, cu bune si rele. Mi se pare mai corecta o atitudine de genul, da dom’le, m-a prostit asta e, data viitoare incerc sa nu mai pun botul la moguli, sare si posta. Ca boc e PrimMinistru si cu ajutorul votului tau. Inca 35.000 de voturi ca ale tale si era Johanis PrimMinistru.

    Reply
  • august 26, 2010 at 11:50 pm
    Permalink

    @Combo

    🙂 Pai si daca era Johanis ce? Asta nu vrei sa intelegi nici tu…

    Off topic, daca tu crezi ca eu l-am votat pe Basescu pentru ca am pus botul la temele de discurs ale lui Basescu te inseli :)). Am o licenta pe subiectul asta daca esti interesat. Daca tu votezi in Romania anului 2010 pentru discursul sau promisiunile unui candidat, chiar imi pare rau…

    Atitudinea ta, la fel ca si celor din post, mi se pare neproductiva. N-am neaparat ceva cu ea. Articolul lui Mordechai nu ma face sa-mi schimb parerea despre el (e unul din cei mai buni bloggeri politici). Dar sper ca ai inteles unde am batut eu cu articolul. Ciudat mi se pare cum voi credeti ca cealalta optiune era mult mai buna. De parca nu-i cunoasteti pe restul…

    In fine, cine a avut ceva de inteles, a inteles.

    Reply
  • august 26, 2010 at 11:52 pm
    Permalink

    Din păcate în ultimul paragraf ai pus degetul chiar pe cea mai adâncă rană a online-ului românesc. Pentru mine e dureros faptul că marea masă din această zonă suferă la interior şi ţin neapărată să ne arate cât de deştepţi sunt ei. Partea cu polizarea, e o mare problemă a popurului nostru în general. În fine, extrem de bine puctat.

    Reply
  • august 27, 2010 at 4:23 am
    Permalink

    Au fost 2 solutii. Ai ales una din ele. Banuiesc ca esti de acord ca Boc e incompetent, deci solutia a fost proasta. Despre solutia cealalta putem doar estima niste rezultate medii. Mediu este mai bun decat prost.
    Si atitudinea respectiva este productiva in sensul in care arata anumitor oameni ca votul lor are rezultate vizibile si masurabile.

    Reply
  • august 27, 2010 at 10:36 am
    Permalink

    @Combo Ca Boc se dovedeste a fi un incompetent asta e adevarat. Dar repet: pe mine ma surprinde usurinta credintei in altceva. Tu chiar crezi ca Johannis era mare scula de bascula? Si sa zicem ca ar fi fost. Chiar crezi ca ar fi guvernat mai mult de cateva luni daca nu le-ar fi cantat in struna „oamenilor puternici”?. Nu e ca si cum Geoana era Plesu si noi l-am votat pe Vadim.

    In fine, ti-am zis ca nu asta e problema mea principala. De asta m-am legat ca sa ajung in final la o idee pe care am mai iterat-o si in alt articol. Chiar ma oftic ca intr-un mediu in care sunt oameni inteligenti se continua retorica mizerabila a televiziunii actuale. In sensul asta ne meritam soarta…

    Reply
  • august 27, 2010 at 11:27 am
    Permalink

    @Adi

    eu zic ca tu gresesti. Ai votat normal cu cine ai crezut tu ca e mai bine. Inteleg ca nu l-ai votat pt „discurs” ci pt altceva. Inclin sa cred in cazul asta ca ai votat ceea ce pt tine reprezenta „raul cel mic”. Asuma-ti insa votul. Si eu am votat cu basescu in 2004 tot pt ceea ce „credeam” atunci ca reprezenta „raul cel mai mic”. Era insa vorba de „raul inca necunoscut” nu neaparat cel mai mic. Cu timpul mi-am „asumat” votul si am considerat ca am fost „prost” ca l-am votat. ca am „gresit” ca l-am votat. Tu spui ca daca era „johannis” nu era mare scula la bascula. Exista si posibilitatea asta. Sa fi fost la fel, mai rau sau poate mai bine. In mod clar cu johannis nu mai ajungeau videanu, pogea, boc, nutzica, pleziristul si compania sa te minta. Poate erau altii poate minciunile erau mai mici sau mai mari.

    PS. Dupa „jocul deanprostalea” prezidential timp de 5 ani eu as fi votat orice „prostanac” in functia de presedinte ca sa se termine cu „jocul”. Tu ai preferat insa ca acest joc sa continue. Azi el a dus la realitatea actuala. Gasesti ca esti oarecum „responsabil” pt ea sau nu?

    Reply
  • august 27, 2010 at 12:01 pm
    Permalink

    Sa traiesti bine! Hai sictir!

    Reply
  • august 27, 2010 at 12:17 pm
    Permalink

    @Shadow Dar nu zic ca nu-mi asum votul. Ba chiar mi-l asum. Dar ca sa o iau si pe alta parte, eu raspund nici in fata ta nici in fata altora. Si stii de ce? Pentru ca suntem egali 🙂 si toti avem dreptul la vot. In fine, prin asta am vrut sa-ti arat ca se poate argumenta in multe feluri.

    In alta ordine de idei, de unde stii ca voicu, vanghelie sau mai stiu eu ce psdist nu te minteau la fel ca astia? Ba chiar gandeste-te ca te-au mintit si te-au furat, deci antecedentul exista. Eu stiu cum sa analizez si sa nu votez pentru discurs in Romania de astazi, dar vad ca tu ai crezut in constructul imagologic Johannis. Chiar crezi ca Johannis ar fi condus guvernul? Chiar crezi ca daca ar fi fost un om cinstit si ok ar fi rezistat mai mult de cateva luni fara sa le faca jocurile? Repet, trecutul, antecedentele, experienta ne-au demonstrat ca deocamdata sunt toti o apa si-un pamant. In contextul asta nu pot fi de acord ca „E vina voastra,ba!”.

    Reply
  • august 27, 2010 at 12:45 pm
    Permalink

    @Adi

    Din cate stiu eu era vorba de alegeri perzidentiale nu? Nu de „voicu” si „vanghelie”, ci de „prostanac” daca insa vb de cele pt parlament daca nu ma insel prea tare voicu a facut parte dintr-un guvern boc(eventual pot eu sa te intreb de el). Vanghelie nu cred ca va apuca vre-odata vre-un minister dar totul e posibil in Romania. Poti sa-l judeci dupa prestatia de la primarie. Si sa extrapolezi. Pe basescu il aveai de 5 ani ca presedinte si de „tz” ani ca ministru, parlamentar, primar, etc. L-ai judecat dupa „prestatie” macar dupa cei 5 ani de presedentie sau din nou ai pus „boticul” la „dati-mi consiliul” si o sa fie „lapte si miere” la „primarie”?

    Cred ca un cap de neamt ar fi condus guvernul cu presiune binenteles de la partide. Atunci s-a „pierdut” o sansa intr-un guvern de tehnocrati. antonescu anuntase ca pnl nu tine sa aibe nici un ministru pnl ca maxim sacrificiu. Se putea presa ca nici ceilalti sa nu aibe (opinia publica, blogeri, etc). Dar ordinul de la 3 coceni era „politic numai”. Nu se poate altfel. Si „minciuna lor economica” loveste acum. Si acum fara misto nu inteleg „conditionalul trecut” referitor la Johannis. Sau ai pus „boticul” la media portocalie si parchetul portocaliu care „imediat descoperise-ra ceva dar intre timp „tacere” Inteleg ca pt tine era deja „murdar”.

    Tu spui ca „asumi”. Cum asumi tu? Ai spus cumva ca ai facut o „greseala” ca l-ai votat? Daca da scuzele mele. Imi spui azi insa ca „ceilalti erau la fel”. In care „ceilati” reprezinta apbsolut „oricine”(exemplu Johannis). Pai nu pot sa te intreb cum mai stam cu „ipocrizia”?

    PS. 1. Si da voi vota mereu „altii” care nu si-au dat inca masura „competentei”. Chiar si fara sa „stiu” ca sunt mai buni sau mai prosti doar ca sa scap de incompetentii de azi. Cei de azi si-au dat perfect masura. Total. Pt ei „stiu”.
    2. Si nu nu raspunzi in fata mea si nici a „blogherilor” de mai sus tratati de „amicii” tai de pe forum deseori de „comunisti”, „securisti”, etc. Nu raspunzi decat in fata constiintei tale. Si cei de mai sus la fel. Dar de ce va deranjeaza atunci daca constiinta nu are pb?

    Reply
  • august 27, 2010 at 1:41 pm
    Permalink

    @Shadow Extrapolezi foarte mult problema 🙂 . Exemplele de membri psd i-am dat aleatoriu, putea fi altii fara probleme. Si le-am dat pentru ca cealalta varianta la prezidentiale ar fi adus dupa sine un alt guvern si o alta coalitie la putere.

    Eu imi asum votul, nu o greseala. Iti asumi o greseala atunci cand esti sigur ca daca ai fi ales altfel era mai mai bine. Cum imi asum? Prin a spune ca sunt incompetenti, prosti etc. Dar toate astea nu ma fac blamabil. Nu suntem in situatia asta pentru ca eu am votat asa. In logica acestor afirmatii, cei mai vinovati romani sunt cei peste 60% din votantii anului ’90 care le-au dat puterea pe mana randului doi de comunisti,nu?

    Lasa-ma sa te penalizez 🙂 pentru formularea amicii tai din ultimul paragraf, chiar cu ghilimele de rigoare. Plus ca foloseste acel „va”, parca am fi pe baricade. Aceasta parere nu ma plaseaza intr-o tabara asa cum parerea lui Mordechai nu ma face pe mine sa-l plasez intr-o tabara. Si asta nu intelegem noi. Faptul ca nu trebuie sa fim intr-o tabara. Ca nu avem in ce tabara sa fim. Nu ne ramane decat sa analizam punctual sa ne detasam si sa privim cat se poate de obiectiv si sa facem ceva, in caz ca se mai poate. In consecinta, repet, singurul lucru cu care nu sunt de acord e afirmatia „Voi sunteti de vina!”.

    Reply
  • august 27, 2010 at 2:11 pm
    Permalink

    Penalizeaza-ma Adi :-). Nu sunt eu mai „bun” decat tine. Nici mai „rau” sau mai „prost”.
    Eu imi asum „greseala” din 2004. Pt ca stiu ca putea fi mai bine. Si da romanii in majoritatea lor covarsitoare sunt vinovati pt ce a iesit din clasa politica actuala. Eu mai mult decat tine care ai avut dreptul sa votezi doar la ultimele doua randuri de alegeri daca intelegi ce vreau sa spun.

    „amicii” sunt cei care si-au gasit un „argument” in articolul tau. Cei pe care ii cunosc „cam bine”.

    Acel „va” era o referinta prost pusa de mine la tine si la mihnea doar. Va citesc pe amandoi si stiu cat sunteti de echidistanti. Nu va bagam in „baricada” cu „amicii”.
    Eu am nuantat acel „voi sunteti de vina” pt ca nu sunt nici mordechai nici califar :-). Sunt altcineva :-). Intrebam de „responsabilitatea ta” la situatia actuala. Nu de „vina”.

    Sper ca m-am facut mai bine inteles acum.

    Reply
  • Pingback: Mica drama a votantilor lui Basescu « La colţu' străzii

  • Pingback: Sa recomandam niste chestii bune de citit… « cabral.ro

  • octombrie 17, 2010 at 12:31 pm
    Permalink

    eu nu am inteles de ce numai cei care au votat au fost pusi la zid! dar pe cei care nu au votat si care puteau decide soarta alegerilor, de ce nu ii ia nimeni la rost?

    Reply
  • octombrie 17, 2010 at 2:49 pm
    Permalink

    totusi corect ar fi „ma-tii” care vine de la „mama ta”

    \grammar nazy

    Reply
  • octombrie 23, 2010 at 9:40 am
    Permalink

    Io n-am votat. In turul 2. Fiindca, din momentul cand Antonescu s-a aliat cu Geoana, n-am mai avut candidat. M-am saturat sa votez raul. Chiar mai mic. Si variante ale FSNului din ’90.
    Dar intreb: Crede cineva sincer ca PNLul ori PSDul nu taia salarii, nu marea taxe si nu lua banii de la FMI? Ca nu ar fi furat?

    Reply
    • octombrie 27, 2010 at 1:14 am
      Permalink

      @ tizul: Ai incercat? sa vezi cum ar fi fost daca erau altii la putere? Ce e sigur este ca ASTIA fura si fac numai tampenii. Ce spui tu este un fel de teoria resemnarii si a mediocritatii, atat de profund romaneasca. Un fel de discurs de a te auto-convinge ca n-ai facut o greseala, bagandu-i si pe ceilalti in aceeasi oala, fara sa probezi. Nasol.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.